De Grote Moskee in Brussel HH | Dieter Telemans

De vergunning van de Grote Moskee in Brussel wordt ingetrokken. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd. De moskee wordt geregeld in verband gebracht met extremisme en radicalisering. De Belgische regering wil meer grip krijgen op het gebedshuis.

Een parlementaire commissie die werd opgezet na de aanslagen in Brussel adviseerde gisteren onder meer om de moskee aan te pakken en de concessie op te zeggen. Jambon zegt de aanbevelingen van de commissie "minutieus" uit te gaan voeren.

Saudi-Arabië

De vergunning is in 1969 afgegeven aan het Islamitisch Cultureel Centrum, dat door Saudi-Arabië wordt gefinancierd. Volgens de commissie worden in de moskee opvattingen verspreid die haaks staan op de westerse waarden.

De Grote Moskee moet volgens de commissie de meer gematigde stromingen binnen de islam gaan vertegenwoordigen. Ook mag het gebedshuis niet meer gefinancierd worden vanuit het buitenland.

Imam

Een imam van de Grote Moskee werd vorige week tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hij moet het land verlaten. Staatssecretaris Francken van Asiel en Migratie zei dat de Saudiër een geradicaliseerde salafist is en noemde hem een gevaar voor de samenleving en de nationale veiligheid.

De imam is tegen de beslissing in beroep gegaan. De rechtbank doet volgende maand uitspraak.

STER reclame