Het EK vrouwenvoetbal in Nederland was een groot succes

Rutte III zet deur weer open voor grote sporttoernooien

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, zal het Nederlandse sportpubliek de komende vijf jaar weer getrakteerd worden op EK's, WK's en andere sportevenementen dicht bij huis. Hiervoor wordt 5 miljoen euro extra vrijgemaakt. Volgens Rutte III ligt de bal daarbij wel bij 'de sport en haar partners'. Zij moeten het initiatief nemen voor de organisatie van een evenement, niet de overheid.

Miljoenen extra

Naast het binnenslepen van grote sportevenementen wil het nieuwe kabinet ook krachtiger inzetten op de aanpak van doping, matchfixing, corruptie en misbruik in de sport. Daarnaast verdubbelt Rutte III de jaarlijkse bijdrage voor olympische sporters naar 20 miljoen en trekt het 10 miljoen euro per jaar uit voor het versterken van de positie van de sportbonden.

Met de ambitie om grote sportevenementen naar Nederland te halen, wordt een oude gedachte voorzichtig nieuw leven ingeblazen. Want waar in het regeerakkoord onder Rutte I nog werd gesproken over het binnenslepen van het WK 2018 en de Spelen van 2028, zette Rutte II in 2012 de rem op grote en dure sportevenementen.

De sobere intenties onder Rutte II (2012-2017) kwamen het meest tot uiting in de soap rond de Europese Spelen. Twee jaar terug wilde NOC*NSF alles op alles zetten om dit toernooi in 2019 naar Nederland te halen, maar stuitte daarbij op weerstand van Den Haag. Overheden vonden het toen onverantwoord om tientallen miljoenen op tafel te leggen.

Na een periode van relatieve toernooischaarste, kreeg het Nederlandse publiek dit jaar wél diverse toptoernooien voorgeschoteld met het WK shorttrack, EK vrouwenvoetbal en de EK's hockey. Als het aan Rutte III ligt, volgen meer van dit soort festijnen, zonder expliciet te benoemen welke sporttoernooien in het vat zitten.

Toptoernooien

Tijdens de kabinetsformatie stelde de Nederlandse Sportraad al dat er gestreefd moet worden naar het binnenhalen van sportevenementen van de buitencategorie zoals EK's, WK's (voetbal, atletiek, zwemmen), Formule 1 en de Olympische Spelen.

Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad, noemt de miljoenen extra voor sporttoernooien een 'stimulans'. "Wij constateren dat de sportevenementenkalender in Nederland dreigt op te drogen. Dit geld biedt de mogelijkheid om deze weer nieuw leven in te blazen. Komende jaren gaan we onderzoeken of het mogelijk is om mega- of multisportevenementen te organiseren en onder welke voorwaarden dat mogelijk is. Dat zal gaan over investeringen van meer dan 5 miljoen euro."

Eurlings over Olympische Spelen

Olympische Spelen 2032

Afgelopen zomer gaf Camiel Eurlings, Nederlands enige IOC-lid én adviseur van de Sportraad, al een aanzet voor het organiseren van de Olympische Spelen in Nederland. IOC-voorzitter Bach haakte vervolgens op speelse wijze in op het pleidooi van de Limburger: "Dank u wel meneer Eurlings, voor het opwarmen van de kandidatuur van Amsterdam voor de Spelen van 2032."

In een reactie laat Eurlings weten dat die uitspraak nog niet als een uitgewerkt plan moet worden gezien: "Ik denk dat het IOC eerst door moet gaan met hervormen voordat het binnenhalen van de Spelen voor Nederland realistisch wordt. Dat het verbod van het vorig kabinet op het organiseren van Olympische Spelen is opgeheven is natuurlijk winst."

Eurlings is positief over de plannen van het nieuwe kabinet: "Ik zie het als een drieslag. Er spreekt ambitie uit. Om sport dichter bij de mensen te brengen, maar ook met veel meer geld voor onze olympische en paralympische sporters. En als derde dat er weer expliciet gezegd wordt dat het belangrijk is om grote sportevenementen binnen te halen. Dat is goed voor de sport en voor de BV Nederland."

Sportminister?

Binnen enkele weken wordt er meer over de sportplannen bekend. Ook of er al dan niet een plaats in de ministersploeg wordt ingeruimd voor een sportfunctionaris. Als het aan Van Praag ligt, gaat dat ervan komen. "Ik hoop dat er nog een coördinerend bewindspersoon wordt aangesteld voor sport, zodat er kabinetsbreed sportbeleid wordt gevoerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl