Zalm overhandigt regeerakkoord aan Kamervoorzitter Arib

Informateur Zalm heeft het regeerakkoord aangeboden aan Kamervoorzitter Arib. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werden het vanochtend ook eens over de laatste wijzigingen.

De vier partijen hebben drieënhalve maand onderhandeld. Daarvóór probeerden VVD, CDA en D66 het met GroenLinks, maar dat mislukte, omdat de partijen het niet eens konden worden over het vluchtelingenprobleem.

Lange duur

Zalm erkende dat de besprekingen lang hebben geduurd, maar hij benadrukte dat onderhandelingen met vier partijen nu eenmaal complex zijn. Verder is er ook vaak overlegd met fractiespecialisten, en ook dat kostte tijd. De informateur zei te betreuren dat grote delen van het akkoord zijn uitgelekt. "Sproeien is misschien een beter woord dan lekken."

Ook Arib ging in op de vele lekken. "Er is nog nooit zoveel gelekt uit een regeerakkoord." Ze zei dat de Kamer graag het nieuws als eerste van de informateur had gehoord.

Over de samenwerking tussen de vier partijen zei Zalm vertrouwen te hebben in de toekomst. Dat is ook het motto van het nieuwe kabinet.

De informateur bood ook zijn eindverslag aan.

Arib tijdens ontvangst regeerakkoord: nog nooit zoveel gelekt

STER reclame