Verovering WK-ticket brengt IJsland in extase

Aangepast
AFP

IJsland, een land met evenveel inwoners als de stad Utrecht, heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal van 2018. Het is de eerste keer dat het land zich plaatst voor het WK.

Door een thuiszege op Kosovo (2-0) stelde het team de eerste plaats in groep I veilig. Het leidde in het stadion Laugardalsvöllur in Reykjavik tot een vreugde-uitbarsting.

RÚV Íþróttir
@ruvithrottir
Dear world! See you in Russia 2018 #WorldCup #Iceland #Huh !
1 jaar geleden

IJsland troefde in 2016 al onder meer Nederland af in de kwalificatie voor het EK voetbal. Dit keer dolven Kroatië (dat in speelronde 9 de eerste plaats verspeelde door een gelijkspel tegen Finland), Oekraïne, Turkije, Finland en Kosovo het onderspit.

Kleinste land ooit

Met 334.000 inwoners is IJsland het kleinste land ooit dat zich kwalificeert voor een eindtoernooi. Nooit eerder plaatste een land met minder dan één miljoen inwoners zich voor het WK.

Nick Harris
@sportingintel
Iceland, population 334,000, become the smallest nation ever to qualify for the World Cup - and the only one with fewer than 1m people.
1 jaar geleden

"Dit is gewoon raar. Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen", reageerde de bondscoach Heimir Hallgrimsson na de wedstrijd. "Allerlei gedachten schieten me te binnen."

De keuzeheer maakte vergelijkingen met 's werelds beste spelers. "Ik bedoel... Pele, Maradona en Aron Einar Gunnarsson!"

'Geen interesse in een play-off'

"Of dit gekkenwerk is? Dat weet ik niet", zei Gunnarsson. "We verloren in de vorige WK-kwalificatiereeks nog van Kroatië. We hebben het doel gesteld om het de volgende keer wel te halen."

"We zaten in de moeilijkste groep, maar we hebben gewoon besloten om het af te maken. We hadden geen interesse in een play-off."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2Gunnarsson: we hadden geen interesse in een play-off

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2IJsland viert primeur: plaatsing voor WK

STER Reclame