Verkiezingen in Liberia gaan zoals veel in het land op zijn Amerikaans
Grote auto's, benzine tanken in gallons, betalen met Amerikaanse dollars en de vlag met stars and stripes. Liberia voelt heel Amerikaans en dat is ook niet vreemd. Het land werd in 1847 gesticht door bevrijde slaven die vanuit Amerika terugkeerden naar het continent van hun voorouders.
De bevrijde slaven stichtten een nieuwe staat, maar koloniseerden ook de inheemse bevolking van Liberia. Naar het voorbeeld van de witte Europeanen. "In Liberia hebben we moeten aanvaarden dat kolonisten kwamen en dat zij hun regering vormden. Dit is onderdeel van onze geschiedenis", zegt de Liberiaanse journalist Al Varney.
Die beladen geschiedenis speelt ook een rol bij de verkiezingen vandaag. De Americo-Liberianen vormen zo'n vijf procent van de bevolking, maar domineerden de inheemse Liberianen meer dan 130 jaar in het zakenleven en in de politiek.
Ook al is de slavernij al meer dan 150 jaar geleden afgeschaft, volgens correspondent Bram Vermeulen speelt nog steeds een directe rol in de politiek van Liberia. "Je ziet het ook aan de namen van de kandidaten: Cummings, Jones, Cooper, Brumskine. Dat zijn duidelijk kandidaten van wie de voorouders slaven waren in de Verenigde Staten en terugkwamen naar Liberia. Terwijl Boakai en Weah nou juist de inheemse Liberianen vertegenwoordigen." Om die tegenstellingen maken ze zich in Liberia en in het buitenland zorgen.
Voor de Liberianen zijn deze verkiezingen een unicum: na allerlei bloedige coups en twee burgeroorlogen, zal dit de eerste democratische transitie worden. President Ellen Johnson-Sirleaf, de eerste vrouwelijke president in Afrika, is na twee termijnen uitgeregeerd.
Ik denk niet dat we mensen moeten tegenhouden.
George Weah, de voormalige topvoetballer, is een van de grootste kanshebbers bij de presidentsverkiezingen. Hij is vooral populair onder jonge werkloze Liberianen die staan te popelen naar Europa te gaan.
Weah ziet in migratie een belangrijke stap om Liberia verder te ontwikkelen. "Ik denk niet dat we mensen moeten tegenhouden", vertelde de presidentskandidaat aan correspondent Vermeulen.
Migratie is belangrijk
Hij ging naar Europa en kwam succesvol terug. Dat pad gunt hij zijn jonge landgenoten ook. "Migratie is belangrijk. We migreren om ervaring op te doen en andere culturen te leren kennen. Als je weggaat, kun je die ervaring opdoen en dan terugkomen naar ons land om ons vooruit te helpen en het land te verbeteren."
De voormalige topvoetballer denkt dat zijn toekomst er heel anders had uitgezien, als hij in Liberia was gebleven. "Ik ben weggegaan. Als ze me hadden tegengehouden had ik hier niet gestaan. Ik kreeg de kans om te doen wat ik wilde doen en vandaag ben ik een staatsman. Nu help ik mijn gemeenschap."
Vorige week maakte Bram Vermeulen in Liberia een verhaal over de strijd tegen de ebola-epidemie van drie jaar geleden. Klik daarvoor op de link hieronder: