Koning Willem-Alexander bij aankomst in Portugal
NOS NieuwsAangepast

Willem-Alexander en Máxima beginnen aan druk staatsbezoek Portugal

  • Jurjen Boekraad

    redacteur Online, nu in Portugal

  • Jurjen Boekraad

    redacteur Online, nu in Portugal

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen vanmorgen aan hun staatsbezoek aan Portugal. In en om Lissabon hebben ze de komende drie dagen een overvol programma.

Het koninklijk paar kwam gisteravond laat aan op de luchthaven van Lissabon. Ze werden daar ontvangen door vertegenwoordigers van de Portugese regering en door de Nederlandse ambassadeur en zijn vrouw.

Koninklijk paar komt aan in Portugal

Het staatsbezoek begint om 11.30 uur met een ontvangst door president Rebelo de Sousa. Voor het klooster van Jéronimos in Belém, dat herinnert aan de succesvolle ontdekkingsreis van Vasco de Gama, wordt de rode loper voor Willem-Alexander en Máxima uitgerold.

In de kerk bij het klooster ligt ook Portugals grootste dichter begraven: Luís de Camões. Zijn sterfdag (10 juni 1580) is de nationale feestdag van het land en wordt overal ter wereld gevierd als Portugaldag. De koning en koningin leggen een krans bij de tombe van De Camões en zullen een minuut stilte in acht nemen.

Later op de dag bezoeken de twee het Portugese parlement en het stadhuis van Lissabon. Aan het eind van de middag rijden ze met een karakteristieke tram naar de achterstandswijken Mouraria en Intendente, waar allerlei initiatieven lopen om de buurten leefbaarder te maken.

's Avonds volgt het traditionele staatsbanket in het voormalige koninklijke paleis Palácio da Ajuda, waarin tegenwoordig een museum zit. De koning en president Rebelo de Sousa geven daar beiden een speech.

Handel en Rembrandt

Morgen staan onder meer een bezoek aan een gerenommeerd kankercentrum en een ontmoeting met studenten op het programma. Het begin van de middag is gereserveerd voor een handelslunch met de bedrijven die zijn aangehaakt bij de gelijktijdige economische missies. Onder leiding van demissionair minister Ploumen zijn 35 bedrijven uit de luchtvaart- en duurzame energiesector in Portugal.

Later openen koning en koningin een tentoonstelling waarvoor zij werken uit de koninklijke collectie hebben uitgeleend en het Rijksmuseum een Rembrandt ter beschikking heeft gesteld.

Fado

Zoals gebruikelijk bij staatsbezoeken doet Nederland ook wat terug voor het gastland. Willem-Alexander en Máxima trakteren de Portugezen op een concert van Nynke Laverman en Cristina Branco.

Beiden gaven in het verleden een eigen draai aan de fado, de typische Portugese muziek die sinds 2011 op de Unescolijst van immaterieel erfgoed staat. Laverman zingt de fado in het Fries en Branco brak in Nederland door dankzij haar fado-cd met gedichten van Slauerhoff.

Donderdag is de laatste dag van het staatsbezoek. Willem-Alexander en Máxima gaan onder meer naar de school waar Portugese brandweercommandanten worden opgeleid. Met simulatiesoftware uit Delft leren de brandweerlieden bijvoorbeeld hoe ze de ernstige bosbranden het beste kunnen bestrijden.

Het koningspaar heeft in de middag een gesprek met de pers en sluit het bezoek aan Portugal af met een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Aan het eind van de middag vliegen ze weer terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl