Goedgeluimde Zweden, onder wie Ola Toivonen (r), tijdens het WK-kwalificatieduel met Luxemburg
NOS VoetbalAangepast

Zweden waakt (nog een beetje) voor Wonder van Amsterdam

Het had de absolute climax van een spannende kwalificatiereeks moeten worden: Nederland-Zweden. Theoretisch gezien kan dat nog altijd, maar dan moet Oranje voor het Wonder van Amsterdam zorgen en Zweden met zeven goals verschil verslaan.

Terwijl het Nederlandse volk daar amper rekening mee houdt, zijn ze in Zweden nog voorzichtig, vertelt Daniel Nannskog, voormalig profvoetballer en tegenwoordig analist bij de SVT, de Zweedse publieke omroep.

"Een journalist zou zeggen dat het al gespeeld is, maar als oud-speler weet ik dat er van alles kan gebeuren. Stel, Oranje maakt drie goals in het eerste kwartier, dan worden de Zweedse spelers heel nerveus. Het wordt vanwege de situatie een heel gekke wedstrijd, denk ik."

Met een kleine nederlaag zal de ploeg van bondscoach Janne Andersson niet tevreden zijn, stelt Nannskog, hoewel de Zweden ook dan zeker zijn van een plaats in de play-offs om een WK-ticket. Noord-Ierland, Denemarken, Italië, Ierland en Kroatië hebben zich daar al voor geplaatst.

Dat de Scandinaviërs er met nog een duel te gaan zo goed voorstaan, had de zevenvoudig international niet verwacht. Al helemaal niet na het gelijkspel tegen Nederland, vorig jaar september.

Nannskog: "Oranje speelde toen echt goed en verdiende het om te winnen. Ik dacht: dit is het nieuwe Nederlands elftal, ze zijn weer terug op hun oude, normale niveau en het zal wel tussen Frankrijk en Nederland gaan in poule A."

September 2016: Zweden-Nederland

Achteraf bleek dat duel in Stockholm de beste wedstrijd van Oranje in deze cyclus. Zweden werd juist sterker en sterker. "We zijn er echt door verrast. Bij ons staat Nederland nog altijd bekend als groot voetballand", vertelt Nannskog.

'Nederland geen team'

Het verschil volgens hem? Zweden is een echt team en Oranje niet. "Wij hebben geen spelers van wereldklasse, maar ze werken echt hard voor elkaar. De verdediging is solide en voorin staan spelers die het verschil kunnen maken."

Nannskog verwacht een apart duel in Amsterdam. Volgens hem zal Nederland vol op de aanval gaan spelen en kunnen de Zweden in de counter profiteren. "Mocht Oranje niet snel scoren, dan wordt het extra interessant: geven ze dan op of blijven ze het proberen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl