Een verlaten perron in Brussel tijdens een eerdere spoorwegstaking
NOS NieuwsAangepast

Stakingen in België en Frankrijk tegen 'rechts' beleid

Ambtenaren in België en Frankrijk leggen hun werk neer. Ze zijn het niet eens met het beleid van hun regeringen, dat ze te rechts vinden. Bij de Belgische spoorwegen lijken de gevolgen mee te vallen. In Frankrijk wordt een hoge opkomst verwacht.

Correspondent Sander van Hoorn zag op station Brussel Centraal dat veel treinen gewoon reden. "Ook op de borden staat dat opvallend veel treinen vertrekken. Je merkt wel dat er voor dit tijdstip heel weinig mensen op het station zijn. Belgen zijn stakingen gewend en ik denk dat ze nu massaal in de auto zitten."

De acties kunnen ook treinreizigers uit Nederland treffen. De Belgische spoorwegen adviseren reizigers om via internet te controleren of hun treinen rijden. Ook een deel van het personeel op trams en bussen doet mee met de acties. De staking duurt nog tot vanavond 22.00 uur.

Stiefmoeder

De socialistische overheidsvakbond ACOD riep op tot de staking uit protest tegen de "stiefmoederlijke manier" waarop de Vlaamse en de federale regering de openbare sector behandelen. Volgens de vakbond wordt er te veel bezuinigd en leidt dat tot personeelstekort en een te hoge werkdruk.

De afdeling spoorwegen van de ACOD zegt dat politici van regeringspartijen medewerkers van het spoorbedrijf bewust zwartmaken zodat ze het bedrijf kunnen privatiseren. De regering heeft daarvoor officieel geen plannen, maar zegt dat privatisering niet onbespreekbaar is.

Volgens Sander van Hoorn vallen de gevolgen van de acties mee doordat de andere vakbonden niet meedoen. "De ov-bedrijven hebben vanochtend gekeken wie er is komen opdagen en wat ze daarmee konden laten rijden. Dat blijkt dus mee te vallen."

Vanwege de acties is het rond Brussel op de weg wel veel drukker dan normaal. Dat komt ook doordat bij de Belgische hoofdstad een viaduct op een belangrijke verkeersader dicht is. De federale minister van Verkeer heeft de vakbond opgeroepen om sommige treinen wel te laten rijden, zodat de verkeersproblemen niet nog groter worden.

Frankrijk

Bij de staking in Frankrijk wordt verwacht dat veel meer ambtenaren meedoen. Onder meer bij scholen, ziekenhuizen en de luchtverkeersleiding wordt het werk neergelegd. Ook het openbaar vervoer kan getroffen worden.

In Frankrijk zijn regelmatig stakingen, maar volgens correspondent Frank Renout is deze actie opvallend. "Het is ongeveer 10 jaar geleden dat alle grote vakfederaties gezamenlijk de ruim vijf miljoen ambtenaren opriepen om het werk neer te leggen. Vorige maand voerde personeel in het bedrijfsleven al actie tegen de regering van president Macron. Nu zijn het de ambtenaren en die zijn hier belangrijk, machtig en omvangrijk."

President Macron heeft weinig vrienden gemaakt onder overheidspersoneel, zegt Renout. "Ze vinden dat hun positie wordt verslechterd, door salarissen en banen die worden geschrapt. Ook veel lokale ambtenaren zijn ontevreden. Zij worden gedupeerd doordat Macron lokale belastingen afschaft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl