Kipster, diervriendelijke kippenboerderij
NOS NieuwsAangepast

Wereldprimeur: Limburgse kip legt CO2-neutraal ei

Na de vele negatieve publiciteit over besmette fipronil-eieren, is er nu positief nieuws te melden over de kippensector: een CO2-neutraal ei, gelegd op een splinternieuwe CO2-neutrale kippenboerderij in Castenray (bij Venray).

De 24.000 kippen zijn ervan verzekerd dat hun productie bij de consument op het bord belandt. Een grote - van oorsprong Duitse - supermarktketen heeft namelijk voor de komende vijf jaar de hele productie al opgekocht. Niet vreemd, want volgens de vier ondernemers van Kipster in Noord-Limburg betreft het hier een wereldprimeur.

Hoe krijg je een CO2-neutraal ei? Kippenboer Ruud Zanders: "Ten eerste hebben we witte kippen. Die zijn lichter en eten minder voer dan bruine kippen. Dat scheelt dus grondstoffen. Verder krijgen onze kippen eten van - zoals we dat noemen - reststromen: bijvoorbeeld van de bakker resten brood en beschuit, en van boeren resten van het land. We geven ze dus bijvoorbeeld geen maïs."

Zonnepanelen

Ook liggen er op de stallen 1100 zonnepanelen: "Circa 40 procent van de opgewekte energie gebruiken we zelf, de rest verkopen we. Door dit soort maatregelen zijn onze eieren en onze boerderij CO2-neutraal."

De nieuwe duurzame boerderij - bij de ontwikkeling was ook de Dierenbescherming betrokken - heeft behalve het gebruikelijke nachtverblijf ook een binnentuin met een glazen dak. Want kippen houden van daglicht. In die binnentuin zijn bomen en boomstronken aanwezig, waar het pluimvee op en onder kan spelen.

Zanders: "Kippen zijn eigenlijk bosdieren hè." Tot slot hebben de kippen de beschikking over twee buitenruimtes voor als het mooi weer is.

Uiteraard moet voor deze eieren meer worden betaald dan voor bijvoorbeeld scharreleieren: "Een scharrelei kost in de supermarkt ongeveer 16, 17 cent, en ons ei 23, 24 cent."

Beter leven

De programmamanager Beter Leven-keurmerk bij de Dierenbescherming, Marijke de Jong, is uitermate positief over de kippenboerderij. Kipster krijgt dan ook drie sterren van het keurmerk. Bij de officiële opening van de kippenboerderij zei De Jong: "We zijn heel positief over dit initiatief, omdat met alle aspecten van duurzaamheid rekening is gehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl