NOS NieuwsAangepast

Fracties VVD, CDA, D66 en CU stemmen in met regeerakkoord

Afloop avondoverleg: zijn fracties akkoord?

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben alle vier ingestemd met het concept-regeerakkoord. De fracties hebben nog wel wat kleine punten, maar die zullen volgens de partijleiders geen roet meer in het eten gooien.

De VVD deed het langst over de fractievergadering, maar rond 23.30 uur zei partijleider Rutte dat zijn partij met grote overtuiging akkoord gaat. "Wij herkennen veel terug van onze inzet bij de verkiezingen en vinden het ook een evenwichtig akkoord voor de komende jaren."

Op de vraag waarom de vergadering zo lang duurde, antwoordde Rutte dat de fractie het hele akkoord uitvoerig heeft besproken en dat de VVD een debatpartij is. Volgens hem zal heel Nederland door het akkoord merken dat we uit de crisis komen en zullen alle groepen dat gaan voelen.

Geen verrassingen

CDA-leider Buma zei na de vergadering met zijn fractie dat het CDA enthousiast is over het resultaat. Hij voegde eraan toe dat de fractie ziet dat in het akkoord "heel veel van het CDA zit".

Buma voegde eraan toe dat hij fractieleden geregeld tussentijds heeft bijgepraat. "Ik heb ervoor gezorgd dat de partij niet voor grote verrassingen zou komen te staan."

Bittere pil

D66-leider Pechtold zei dat de fractie de hoofdlijnen volledig steunt. De partijleider denkt dat deze coalitie een stabiel en solide kabinet kan worden.

Partijleider Segers van de ChristenUnie koos de formulering dat zijn fractie "hiervoor tekent". Dat het kinderpardon niet wordt uitgebreid, noemde Segers een bittere pil.

"Maar dan blader je naar andere bladzijden en dan zie je dat op allerlei manieren kwetsbare mensen beschermd worden en dat we extra investeren in ontwikkelingssamenwerking." Hij benadrukte verder dat iedereen erop vooruit gaat en dat er een "enorme lastenverlichting" komt.

Dinsdag presentatie

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie sloten vanochtend een principe-akkoord en daarna konden de fracties zich erover buigen. Daarvoor is meer tijd genomen dan bij de vorige formatie, in 2012.

Dinsdagochtend zullen de onderhandelaars met informateur Zalm over wat kleine aanpassingen praten en daarna wordt het regeerakkoord gepresenteerd. Donderdag is er een Kamerdebat met Zalm. Dan wordt VVD-leider Rutte tot formateur benoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl