Jasper Brinkman in actie tijdens de EHL

Sinds dit jaar heeft de Euro Hockey League (EHL) nieuwe regels waarbij velddoelpunten dubbel tellen en strafcorners maar één punt opleveren. Dit om het hockey aantrekkelijker te maken. Deze regel levert bizarre uitslagen op. Zo won Bloemendaal dit weekend in de eerste ronde in Barcelona met 15-2 van SV Arminen en zijn uitslagen van 9-0 geen uitzondering. Niet iedereen is dan ook een voorstander van deze regel.

Een van die tegenstanders is Bloemendaal-coach Michel van den Heuvel : "Ik ben hier geen fan van. De corner is een mooi onderdeel in het hockey en nu wordt deze minder gewaardeerd. Het voegt ook niks toe en denk ook niet dat dit stand gaat houden."

Voor Van den Heuvel, die met Bloemendaal twee keer won tijdens de eerste ronde van de EHL, zijn de nieuwe regels dan ook geen reden om zijn tactiek te veranderen: "Daar heb ik geen zin in want in de competitie zijn de regels weer anders. Misschien later."

De Spaanse club Egara werd dit weekend in de laatste wedstrijd in de eerste ronde uitgeschakeld door Saint Germain uit Frankrijk. De Fransen wonnen met 6-4, terwijl ze net zo vaak scoorden als de Spanjaarden.

Oneerlijk resultaat

Jordi Pi, een Spaanse journalist van Hockey España die dit weekend in Barcelona was, is geen groot voorstander van de nieuwe regels: "Ik vind het niks en met mij vele coaches die ik gesproken heb."

"Je krijgt hele grote uitslagen die geen goed beeld geven van de wedstrijd. Als mensen deze uitslagen zien, gaan ze niet meer kijken omdat ze denken dat het niet spannend is', vervolgt Pi zijn verhaal. "En dat terwijl deze regel juist ingesteld is om het hockey aantrekkelijker te maken."

Pi vindt dat het nieuwe systeem niet eerlijk is: "Je kan meer scoren dan je tegenstander en toch verliezen. Dat is natuurlijk een rare situatie. De ploeg die het meeste scoort hoort te winnen."

Toch wil Pi de regel nog wel een kans geven: "In de volgende ronde zijn de teams meer aan elkaar gewaagd, dus dan zullen de uitslagen wat dichter bij elkaar liggen."

'Aantrekkelijker'

Daarop wijst ook Hans Erik Tuijt, de voorzitter van de EHL. "Ik ben benieuwd wat er gebeurt als het er in de volgende rondes echt om gaat."

"Maar ik heb nu al de positieve gevolgen van de regel gezien; er werd minder naar 'voetjes gezocht' om een strafcorner te forceren. Dat maakt het spel aantrekkelijker en dat was precies de bedoeling van de regel."

De Spaanse coach Carlos Garcia Cuenca van Real Club de Polo uit Barcelona, met Pasen deelnemer aan de achtste finales van de EHL in Rotterdam, is minder enthousiast: "Met zulke grote uitslagen is het moeilijk om de sport te verkopen", zegt Garcia Cuenca.

"Het probleem is niet zozeer de regel maar de gevolgen daarvan. Je gaat toch anders trainen. Er zal een moment komen in de wedstrijd dat je aan een 'noodoplossing' moet denken als je met twee goals achterstaat, een strafcorner is dan niet voldoende. Daar zag je dit weekend de teams al mee worstelen."

STER reclame