NOS NieuwsAangepast

Windows Phone 'geen focus meer': stekker lijkt eruit te gaan

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Er lijkt een einde te komen aan de Windows Phone, als we Joe Belfiore mogen geloven. Hij is vicepresident Windows 10 bij Microsoft en meldde gisteren op Twitter dat zijn bedrijf voortaan alleen nog softwarefouten en beveiligingslekken in Windows Phone gaat repareren.

Het is geen verrassing. Statistisch gezien speelt Windows Phone al een tijdje geen rol meer. Maar het bestaat nog wel en er werd nog aan gewerkt.

Een officiële bevestiging is er nog niet. Microsoft Nederland kan op het moment van schrijven nog niet zeggen of dat de woorden van Belfiore het definitieve einde betekenen. Maar het is wel wat Tim Wijkman, smartphone-analist van Telecompaper, erin leest. "Hiermee trekt Microsoft er feitelijk de stekker uit. En het was natuurlijk al een verloren zaak."

Er was een moment dat Windows Phone een stuk groter was dan Android en bijna net zo groot als iOS (verschil was 0,3 procentpunt). We hebben het over begin 2009, toen Android net begon. Maar door het model van Google (de software open source aanbieden) groeide zijn besturingssysteem als kool.

Al een jaar later, begin 2010, was Android groter dan Microsoft en moest van de nu overgebleven systemen alleen iOS nog voor zich dulden (op dat moment waren RIM, het systeem van BlackBerry en Symbian van Nokia nog groter).

Sindsdien ging het bergafwaarts. Volgens Wijkman werd het definitieve einde ingeluid toen Microsoft in 2013 Nokia overnam voor 7,2 miljard dollar. "Daarmee werd Microsoft een concurrent van de telefoonfabrikanten die het juist nodig had om zijn besturingssysteem in de markt te zetten. Daarnaast was het veel aantrekkelijker om met Google samen te werken, want Android was vrij te gebruiken."

Ze hebben het dus verkeerd aangepakt.

Tim Wijkman van Telecompaper over Microsofts smartphone-strategie

Steve Ballmer stond destijds aan het roer van Microsoft en begeleidde de overname. Zijn opvolger, Satya Nadella geloofde niet in de toekomst van de Windows Phone. "Hij was geen fan van de overname en was zich ervan bewust dat ze de telefoonstrijd niet meer konden winnen", zegt Wijkman.

"Ze hebben het dus verkeerd aangepakt", concludeert Wijkman. Terwijl hij wel vindt dat het bedrijf kans maakte. "Windows Phone was voor de gemiddelde telefoongebruiker heel laagdrempelig en goed te begrijpen."

De tweet van Belfiore vindt Wijkman opvallend. "Al sinds 2012 gaan er geruchten dat Microsoft werkt aan een eigen 'Surface Phone' en topman Satya Nadella leek daar eerder dit jaar op te hinten. Blijkbaar is er dan nu toch besloten om het hele project stop te zetten."

Updates blijven

De tweet van Belfiore betekent niet dat Microsoft het platform nu laat zitten. Tot 2019 blijft het bedrijf telefoons updaten zodat het gebruik van de toestellen wel veilig blijft. Wat er daarna gebeurt is afwachten. Microsoft heeft natuurlijk een historie van systemen die nog heel lang dooretteren: Windows XP. Groot verschil is natuurlijk wel dat dat systeem heel veel werd gebruikt, bij Windows Phone is dat niet het geval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl