NOS NieuwsAangepast

Onderhandelaars formatie: we zijn het eens

Na 208 dagen praten ligt er een coalitieakkoord voor een nieuw kabinet. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens over de plannen voor de komende vier jaar. Dat heeft informateur Zalm laten weten.

Vanmorgen kwamen de onderhandelaars nog een paar uur bij elkaar om de puntjes op de i te zetten. Na afloop was VVD-leider Rutte kort. Hij zei alleen maar dat hij "heel erg blij" is.

Het was mijn vijfde optie, maar het is nu wel MIJN vijfde optie.

Alexander Pechtold (D66) over het coalitieakkoord

CDA-leider Buma zei dat hij het onderhandelingsakkoord "met overtuiging en een positief advies" aan zijn fractie zal voorleggen. Fractievoorzitter Segers van de ChristenUnie zei dat "te merken zal zijn dat we meedoen". "Dit brengt onze idealen een stap dichterbij." Volgens hem zitten er ook compromissen in het akkoord die pijn doen.

Evenwichtig akkoord

D66-leider Pechtold is trots dat het gelukt is, ook al was een coalitie met de ChristenUnie niet zijn eerste keuze. "Het was mijn vijfde optie, maar het is nu wel mijn vijfde optie". Hij sprak van een evenwichtig akkoord.

Er is nog geen definitief akkoord. Daarvoor moeten ook de fracties van de verschillende partijen ermee instemmen. De Kamerleden mogen nog opmerkingen maken en kleine wijzigingen voorstellen. Als daar overeenstemming over is, kan het regeerakkoord worden gepresenteerd. Dat is vrijwel zeker morgenmiddag.

Later deze week volgt er dan een debat met informateur Zalm, waarin de Kamer zo goed als zeker VVD-leider Rutte zal aanwijzen als formateur. Hij gaat dan de nieuwe ministers en staatssecretaris ontvangen. De nieuwe ploeg staat dan naar verwachting rond 23 oktober op het bordes.

Onderhandelaars: we zijn eruit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl