Invallen om tegenwerking nieuwkomers banksector
De Europese Commissie (EC) is dinsdag 3 oktober met een team binnengevallen bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De EC is in Nederland en een paar andere Europese lidstaten een onderzoek gestart bij banken of ze nieuwkomers in de financiële sector onterecht hebben tegengewerkt.
Er zouden ook bij meerdere banken invallen geweest zijn, maar woordvoerders van ABN Amro, Rabobank en Volksbank zeggen dat Brussel niet bij hen op bezoek is geweest. ING zegt nooit mededelingen te doen over invallen.
Zorgen
In een vrijdag uitgebracht persbericht zegt de EC zorgen te hebben dat banken en brancheorganisaties mogelijk misbruik hebben gemaakt van hun dominante marktposities of samen hebben gespannen om fintechbedrijven te weren. Dat zijn nieuwe bedrijven in de financiële sector die technologie gebruiken om de dienstverlening te verbeteren, bijvoorbeeld om betalingen bij aankopen op internet makkelijker te maken.
De EC onderzoekt of de banken fintechbedrijven onterecht geen toegang hebben verstrekt tot rekeninginformatie van klanten, terwijl deze klanten hier wel toestemming voor hadden gegeven.
Geen idee
De NVB verwijst naar het persbericht van de EC. De banken zelf zeggen geen idee te hebben wat er speelt.
Banken zijn volop bezig met de voorbereiding van de invoering van een Europese richtlijn die regelt dat zij hun data moeten delen met fintechbedrijven als klanten daar toestemming voor geven. In de loop van 2018 moeten de banken hun systemen hiervoor op orde hebben.
De EC beklemtoont dat het gaat om een vooronderzoek en dat banken nog nergens van beschuldigd worden of in strijd met Europese regels hebben gehandeld.
Er is nog lang geen sprake van vervolging
Klaas Knot
De Nederlandsche Bank zegt in een reactie dat Brussel een zelfstandige bevoegdheid heeft om mededingsregels te handhaven, maar de zaak wel nauwlettend te volgen.
"Er is nog lang geen sprake van vervolging," zegt bankpresident Klaas Knot, "maar er is kennelijk een issue met de nieuwe betalingsrichtlijn en de interpretatie ervan."
DNB vindt zelf al dat de richtlijn voor meerdere uitleg vatbaar is en banken in een moeilijke positie brengt. "De richtlijn wil meer concurrentie toelaten in het bankwezen, maar roept vraagtekens op over privacy en veiligheid van bancaire data, en dat is ook een hoog goed", aldus Knot.