ANP

Na een lange formatie is de eindstreep in zicht, de onderhandelaars zijn er bijna uit. Ze zijn sinds 09.00 uur nog één keer bij elkaar. Daarmee evenaren de onderhandelaars vandaag het record van de langste formatie ooit.

Dat record was tot nu toe de formatie in 1977 van het kabinet-Van Agt I met 208 dagen.

"Wij kijken nu nog even één keer naar het geheel," zei VVD-leider Rutte bij aankomst vanmorgen. Ook D66-leider Pechtold sprak van een "afrondende fase".

'Mooi akkoord'

Nadat de onderhandelaars de laatste bijeenkomst hebben afgerond komen de fracties bijeen en krijgen de Kamerleden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voor het eerst het concept-regeerakkoord te zien. Verwacht wordt dat de fracties vandaag de tijd nemen zodat iedereen opmerkingen kan maken of wijzigingen kan voorstellen. Als de fracties akkoord gaan met de plannen zal dan dinsdag de presentatie van het akkoord zijn.

Over het motto van het nieuwe kabinet wilde VVD-leider Rutte nog niets zeggen. Hij zei voor het weekend wel dat er volgens hem "een mooi regeerakkoord" ligt.

Veel plannen zijn al wel uitgelekt. Zo komt er een belastingverlaging waar vooral de middeninkomens van profiteren. De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd, er komen energiebelastingen en er komt 1,5 miljard bij voor Defensie.

Het duurt nog even voordat het kabinet bij de koning op het bordes staat, naar verwachting is dat in de week van 23 oktober.

STER reclame