'Oranje heeft Duitser nodig als bondscoach, haal Löw!'

Aangepast
AFP

Het Nederlands elftal loopt vrijwel zeker opnieuw een eindronde mis. Na de 3-1 zege bij Wit-Rusland en de 8-0 overwinning van Zweden tegen Luxemburg kan Oranje alleen theoretisch nog de play-offs voor een WK-ticket halen.

Volgens het 83-jarige voetbaldier Piet de Visser moet er in Nederland een cultuuromslag komen, het liefst aangezwengeld door een Duitse bondscoach. "Ik zou graag bij het Nederlands elftal een Duitse trainer willen zien, die dan ook de baas is in de opleiding van de KNVB voor de jeugdtrainers."

De Visser wordt concreter en noemt de naam van de huidige bondscoach van Duitsland. "Haal Joachim Löw! Waarom niet? De KNVB heeft geld hoor. We hebben nog steeds een grote naam in het buitenland. Alleen, we bakken er niks van. Dat moet nu direct omgedraaid worden. Anders gaan we ook niet naar het WK van 2022. En dat zou een schande zijn."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Visser: haal Joachim Löw

De aanstelling van een Duitser als keuzeheer is volgens De Visser niet het enige wat er dient te gebeuren. Er moet ook op lager niveau een omslag komen, eventueel met invloeden van buitenaf. "Jeugdtrainers moeten spelers niet alles voorkauwen. En ze moeten meer trainen. En als de Nederlandse trainers dat niet willen, niet beloven en niet kunnen waarmaken, dan moet je er een aantal uit Duitsland halen."

"Duitsland heeft geleerd van de Hollandse School, maar ze hebben wel en-en gedaan. Dus de techniek, maar ook de mentaliteit en de hardheid van trainen erin gebracht", aldus De Visser.

Stevens sluit zich aan bij De Visser

Huub Stevens, ex-trainer van onder meer Roda JC, Schalke 04 en PSV, kan zich vinden in de woorden van De Visser. Ook hij liet zich eerder al uit over de lage trainingsintensiteit in Nederland. Bij het huidige Oranje zag hij het al ver voor het duel met de Wit-Russen misgaan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Stevens: eigenlijk heb je niks te zoeken op een WK

"Als je vooraf al met 4-0 verliest van Frankrijk, dan weet je dat je problemen gaat krijgen. En dan weet je ook dat je eigenlijk niets te zoeken hebt op een wereldkampioenschap."

Balletje breed

Hij verbaasde zich over de openingsfase van Oranje tegen de Wit-Russen. "Als ik alleen al zie hoe we beginnen aan die wedstrijd... Met alleen maar balbezit en breed, breed, breed. Ik vond dat er te weinig agressie was."

Met zeven goals verschil nu nog Zweden pootje lichten, daar gelooft Stevens niet in. "Kansloos. Zweden speelt mannelijk voetbal, bij ons is dat niet het geval."

STER Reclame