Zweden verplettert Luxemburg, Oranje lijkt kansloos voor WK

WK-kwalificatie Zweden-Luxemburg

Zweden heeft de kans op een WK-ticket voor Oranje nog kleiner gemaakt door Luxemburg thuis met liefst 8-0 te verslaan.

Bij rust stond het al 3-0 bij de WK-kwalificatiewedstrijd in Solna. Aanvoerder en voormalig FC Groningen-verdediger Andreas Granqvist opende de score in de tiende minuut uit een strafschop, die handig was versierd door oud-PSV'er Ola Toivonen. Marcus Berg (oud-PSV en FC Groningen) prikte daar voor rust nog twee goals bij, beide op aangeven van Toivonen.

De Luxemburgers, die de Zweden voor rust geen strobreed in de weg legden, kwamen in het begin van de tweede helft iets beter voor de dag, maar na een kans voor Telstar-speler Gerson Rodrigues was het al gedaan met de pret.

Berg voltooide in de 54ste minuut zijn hattrick voor de 4-0 en daarna ging het hard. Via Mikael Lustig, opnieuw een penalty van Granqvist, de vierde van Berg en een goal van Toivonen liepen de Zweden uit naar 8-0. Een uitslag waarvan bondscoach Dick Advocaat vorige week nog zei: "Dat gaat echt niet gebeuren."

Doelsaldo

Zweden heeft in groep A niet alleen drie verliespunten minder dan Nederland, maar ook een aanzienlijk beter doelsaldo. De Zweden staan nu op +19, Nederland op +7. Het doelsaldo is beslissend als beide landen na tien wedstrijden op evenveel punten eindigen.

Dinsdag ontvangt Oranje de Zweden in Amsterdam.

Tevreden Zweden

Bondscoach Janne Andersson was na afloop in Solna uiteraard een tevreden man. "Als je acht keer scoort, moet je natuurlijk tevreden zijn. Maar we hebben bovendien ook de hele wedstrijd goed gespeeld."

Andersson zei vol zelfvertrouwen naar Amsterdam te zullen afreizen voor het laatste WK-kwalificatieduel met Nederland. "Maar we moeten eerst even afwachten hoe de andere wedstrijden van vanavond verlopen. Pas dan weten we wat de uitgangspositie zal zijn."

De wedstrijd in Solna werd vroeg opengebroken door een penalty, die werd gegeven na een buiteling van Ola Toivonen. Maar was het ook een strafschop? "Dat weet ik niet", sprak Toivonen glimlachend na de wedstrijd. "De scheidsrechter floot, dus dan is het een penalty."