Wielerwatchers
NOS WielrennenAangepast

Ronde van Lombardije: perfect parcours voor Nibali

De bladeren vallen weer van de bomen en dus is het tijd voor de Ronde van Lombardije. Het parcours van de 111de editie is op maat gemaakt voor één man: Vincenzo Nibali.

De Italiaan is topfavoriet samen met, zo voorspellen de wielerwatchers van de NOS, de Fransman Julian Alaphilippe en de Colombiaan Rigoberto Uran.

Voorspellingen wielerwatchers NOS

KockLippensDucrotV/d BergNelissen
*****AlaphilippeAlaphilippeUranUranNibali
****NibaliNibaliNibaliPinotUran
***D. MartinA. YatesMollemaD.MartinPinot
**PoelsPoelsPoelsAlaphilippeVisconti
*UranD. MartinUlissiPoelsA. Yates

Dat de route door Lombardije loopt, is het enige constante aan de grootste Italiaanse najaarsklassieker. Elk jaar verandert de organisatie wel iets aan het parcours.

Dit keer rijden de renners 247 kilometer van Bergamo naar Como, terwijl het vorig jaar, toen Esteban Chaves won, nog precies andersom was.

Parcours 111de editie van Ronde van Lombardije

Doordat er nu westwaarts wordt gekoerst, duikt de Muro di Sormano weer eens op in volle finale. En aan die klim, met pieken van wel 27 procent stijging, heeft de Nederlander Jo de Roo nog goede herinneringen.

Hij is één van de slechts twee Nederlanders die 'Il Lombardia' op zijn naam heeft geschreven en deed dat zelfs twee keer (1962 en 1963). De andere Nederlandse winnaar is Hennie Kuiper, hij ging in 1981 als eerste over de streep.

De Roo over 'Il Lombardia' van 1962

De eerste zege in 1962 was een memorabele voor De Roo. "Ik kom daar op die klim, trap ik mijn wiel los. Opnieuw dat wiel vastgezet en vervolgens wil de mecanicien me weer op gang duwen. En toen werd 'ie vastgepakt door omstanders. Want er mocht niet geduwd worden. Daar was vooraf in de kranten nog veel poespas over geweest. No spingere."

En daar bleef het niet bij voor de dan 25-jarige coureur.

Damestasje

"Toen viel ik nog een keer omdat ik in het hengsel van een damestasje bleef haken. Dus ik heb daar alles meegemaakt. Ben daar op eigen kracht boven moeten komen. Toen ik boven was, vloog de Italiaan Trapé langs me. Maar die werd nog naar boven gegooid", is De Roo nog altijd vol ongeloof. "Die was een halve minuut eerder boven."

Jo de Roo (rechts)

"Eerder kwaad dan gelukkig"

Ziedend van verontwaardiging stortte De Roo zich in de afdaling en in de achtervolging. Op het vlakke kwam hij erbij en klopte vervolgens Trapé in de sprint. Een jaar later won hij weer, maar toen was de Muro di Sormano uit het parcours gehaald. De klim keerde pas in 2012, vijftig jaar later, weer terug.

2015: Nibali plaatst demarrage in afdaling naar laatste klim

In 2012 en 2013 werd de Sormano beklommen op tachtig kilometer van de finish; hij was niet bepalend voor de uitkomst. Dat was hij wel in 2015.

De mindere goden werden op 'de muur' gelost, renners als Tim Wellens en Michal Kwiatkowski sprongen weg in de afdaling en even later maakte Vincenzo Nibali het af. De 'Haai van Messina' versnelde in de afzink van de Civiglio. De top van die beklimming ligt zaterdag ook weer op 21 kilometer van de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl