NOS NieuwsAangepast

Nederlandse makelaar in Catalonië ziet klanten afhaken

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal, nu in Barcelona

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal, nu in Barcelona

"De nachtrust wordt iets minder, zeker weten." Elske Rook werkt nu vier jaar als makelaar in Barcelona. Haar klandizie bestaat vooral uit vermogende buitenlanders. Maar sinds een dag of twee loopt het niet meer.

Rook was de afgelopen tijd druk bezig een huis te zoeken voor een Amerikaans echtpaar dat in Barcelona wilde gaan genieten van hun pensioen. Maar vanwege de opgelaaide onafhankelijkheidsstrijd belden ze met de mededeling dat ze toch liever even afwachten. En zij zijn niet de enigen.

Voor rijke buitenlanders is het interessant om een huis te kopen in Spanje, omdat ze een visum krijgen als ze een huis kopen van meer dan 500.000 euro. Maar dat golden visa vervalt als Catalonië onafhankelijk wordt van Spanje.

Ik was hier heel gelukkig maar ik voel me nu meer een buitenlander en dat heb ik nooit gehad.

Elske Rook

De berichten dat banken en andere grote bedrijven vertrekken uit Catalonië, leiden tot veel onzekerheid op de huizenmarkt. "Mensen willen hier wel wonen maar ze willen hier niet investeren", zegt Rook. "Het gaat bij ons om grote bedragen."

De makelaar hoopt dat er volgende week meer duidelijkheid komt over de politieke situatie. Voor het kantoor, maar ook voor haar persoonlijk. "Ik was hier heel gelukkig maar ik voel me nu meer een buitenlander en dat heb ik nooit gehad. Ik wil hier heel graag blijven, maar buiten de EU vallen wil ik niet, niet als persoon en niet als bedrijf."

De aankondiging van banken en andere grote internationale bedrijven dat ze willen vertrekken uit Catalonië geeft wel een signaal af, zegt ze. "Ik merk dat diegenen in mijn omgeving die eerst het separatisme volgden nu terugdeinzen. Het enthousiasme is een beetje weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl