1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Veel school-wc's te vies om op te zitten: 'Ik houd het liever op'

Plas op de vloer, poep op de bril en het stinkt. Zes op de tien kinderen gaan liever niet op school naar de wc, blijkt uit onderzoek in opdracht van het NOS Jeugdjournaal. De uitkomst van het onderzoek past in het beeld dat er al langer bestaat over de staat waarin toiletten op school verkeren.

"Jongens plassen altijd over de pot en ik weet niet hoe het gebeurt, maar het gebeurt", zegt een basisschoolleerling in Nijmegen. "Soms moet je gewoon zo nodig dat je denkt 'wat moet ik nu doen'? En dan kan ik me niet meer goed concentreren", zegt een ander.

'Ik ga hier zo min mogelijk naar de wc'

Meer dan een kwart van de kinderen zegt dat ze weleens buikpijn hebben, omdat ze zo min mogelijk naar de wc gaan op school. "Als ik niet nodig moet, houd ik het op tot ik naar huis ga", verklaart een meisje.

Uiteindelijk kunnen kinderen ongewild ontlasting verliezen.

Kinderarts Marc Benninga

Erg ongezond, zegt kinderarts Marc Benninga, die op de poeppoli in het AMC werkt. Volgens hem zijn er in Nederland zo'n 100.000 kinderen met poepproblemen. "Die problemen ontstaan heel vaak op jonge leeftijd, omdat kinderen de ontlasting tegenhouden. Ze hebben het gevoel dat ze naar de wc moeten, maar wachten daar nog even mee. Dan kun je in de problemen raken."

Benninga: "Als je die ontlasting tegenhoudt, wordt de ontlasting hard en groot en pijnlijk. En ophouden kan leiden tot verstopping. Uiteindelijk kunnen kinderen ongewild ontlasting verliezen. De consequentie van vieze toiletten is in sommige gevallen best wel vervelend."

Geen geld

Maar wat is nu de oplossing voor die vieze toiletten op school? Volgens een schoonmaakster heeft het deels met de opvoeding te maken dat kinderen de wc's niet schoon achterlaten. Maar de scholen geven aan dat er ook te weinig gepoetst wordt en dat er daarvoor meer geld moet komen.

"Scholen krijgen te weinig bekostiging, ook voor schoonmaak en onderhoud", zegt Petra van Haren van de Vereniging van Schoolleiders. "Op sommige scholen zie je dat ouders schoon komen maken, omdat de toiletten echt een groot probleem zijn. Maar het zou gewoon in de basisbekostiging opgenomen moeten worden."

De wc van de leraren is meestal wel schoon.

Leerling van school in Nijmegen

Industrieel ontwerper Renate de Bruin, die onderzoek doet naar 'de ideale wc op de basisschool', geeft aan dat veel toiletten op school erg oud zijn. "Veel scholen zijn gebouwd in de jaren 70, dus ook de wc's. De wc's worden natuurlijk heel vaak gebruikt en vaak hebben ze kleine tegeltjes, waar dan urine in de voegen komt. Vandaar de stank."

Ook zij weet dat kinderen hun behoefte soms ophouden, omdat de wc's zo vies zijn. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je dat doet, kun je je uiteindelijk minder goed concentreren.''

Een leerling op de school in Nijmegen heeft wel een oplossing voor het toiletprobleem. Hij gaat gewoon naar de wc van de leraren. "Want die is meestal wel schoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl