Politiepistool ANP

Het Openbaar Ministerie in Breda klaagt een agent aan voor poging tot doodslag. De politieman schoot acht keer op een vluchtende verdachte.

Agenten zagen november 2014 in Oosterhout een automobilist te hard rijden. Ze gaven een stopteken en de man stopte. Daarna reed hij in op een politieman.

De bestuurder ging er vervolgens vandoor in zijn wagen en een agent opende het vuur. Niemand werd geraakt door de kogels.

Regels overtreden

De schietende politieman moet zich donderdag voor de rechtbank in Breda verantwoorden. De bestuurder die op de vlucht sloeg, wordt vervolgd wegens poging tot doodslag.

Het komt niet vaak voor dat een agent wordt vervolgd wegens gebruik van het dienstwapen. Als dat gebeurt is dat omdat het OM ervan overtuigd is dat de agent regels en procedures heeft overtreden.

Hij heeft sinds het incident in 2014 gewoon doorgewerkt bij de politie. Er zijn volgens zijn advocaat Frank Koningsveld ook nooit disciplinaire maatregelen tegen hem genomen.

De advocaat van de gevluchte automobilist zegt dat zijn cliënt geluk heeft gehad. "Ze vonden een kogel terug in het dashboardkastje."

STER reclame