ANP

De Meester Kackadorisprijs, de prijs voor de persoon of instelling die het meest heeft bijgedragen aan kwakzalverij, gaat dit jaar naar de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

Volgens de Vereniging tegen Kwakzalverij, die de prijs in het leven riep, ontvangt de KNOV de prijs "vanwege haar onkritische houding ten aanzien van alternatieve behandelingen door verloskundigen". Verloskundigen, zo oordeelt de jury, behoren volgens dezelfde wetenschappelijke principes te werken als de reguliere geneeskunde. De Vereniging tegen Kwakzalverij benadrukt dat de meerderheid van de Nederlandse verloskundigen dat ook doet.

Onderwaterbevallingen en waterinjecties

De jury stelt echter dat de KNOV onvoldoende kritisch heeft gekeken naar "dubieuze praktijken" waarvan met regelmaat sprake is binnen de eerstelijnsverloskunde. "Onderwaterbevallingen, waterinjecties en zaken als homeopathie, haptonomie en acupunctuur hebben geen enkel wetenschappelijk bewezen effect, maar komen nog steeds voor", schrijft de jury.

In het rapport staat verder dat kwakzalvers door de KNOV "niets in de weg wordt gelegd". Zo wordt op de KNOV-website verwezen naar folders over homeopathie tijdens de zwangerschap.

De Meester Kackadorisprijs bestaat uit een diploma en een kunstwerk. De prijs wordt zaterdagmiddag uitgereikt in Amsterdam.

STER reclame