Aanwezigen in het Nederlands Instituut in Marokko
NOS NieuwsAangepast

'Speeddating Nederlandse en Marokkaanse terrorisme-experts'

  • Willemijn de Koning

  • Willemijn de Koning

"Dit is een soort speeddating voor Marokkaanse en Nederlandse academici en beleidsmakers, waardoor ze meer zicht krijgen op hoe de ander werkt", zegt Marokko-kenner Paolo de Mas namens de Universiteit Leiden. De Mas is organisator van een bijeenkomst in Rabat over terrorisme. Tientallen Nederlandse en Marokkaanse experts en beleidsmakers zijn twee dagen bijeen om hun kennis op het gebied van terrorismebestrijding te delen.

Zo willen de twee landen, die al 400 jaar samenwerken, hun samenwerking op dit gebied verbeteren. De bijeenkomst duurt twee dagen en vindt plaats in het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) in Rabat, onder de vlag van de Universiteit Leiden.

Sinds 2015 hebben de landen de ambitie elkaar te helpen met de aanpak van radicaliserende jongeren. De twee zijn anderhalf jaar voorzitter van het Global Counterterrorism Forum (GCTF), een samenwerkingsverband van 29 landen en de EU dat zich richt op samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding. "Maar ik vind dat er nog te weinig expertise en kennis worden uitgewisseld", zegt De Mas.

Ik vind dat er nog te weinig expertise en kennis worden uitgewisseld.

Paolo de Mas

Ook is het zo dat de kloof tussen Nederland en Marokko groot is, zegt De Mas. "Ik zie dat er veel misverstanden zijn over hoe onze samenlevingen in elkaar zitten. Dat maakt de kloof tussen Nederland en Marokko groter dan die tussen Marokko en Spanje, Frankrijk en België." De laatstgenoemde landen kwamen woensdag bijeen om over hetzelfde onderwerp te praten.

Blok

Ook demissionair minister Stef Blok was aanwezig op het NIMAR, al was het kort. "Er is me bijgebleven dat je jongeren op een heleboel manieren moet bereiken, van het onderwijs, de sociale media tot aan online spelletjes", zegt hij over een van de sprekers. Blok: "Degene die dat zei, is een expert op het gebied van het uitleggen van de Koran. Het kan enorm helpen om zo'n expert te hebben die tegen radicaliserende jongeren te zeggen dat je de Koran niet op hun manier uit moet leggen."

Stef Blok spreekt tijdens de bijeenkomst

Volgens de Marokkaanse terrorisme-expert Mohammed Benhammou is religieus onderwijs een van de dingen die Nederland kan leren van Marokko. Hij doelt hierbij op imams opleiden, zoals Marokko al jaren lang doet. In 2015 opende het land een imamopleiding waar 250 Marokkanen en 675 inwoners uit Frankrijk en West-Afrika onderwezen worden in een school van de islam die verschillende opvattingen accepteert en zelfs aanmoedigt. "We hebben al geprobeerd imams op te leiden in Nederland, maar dat is enorm lastig," geeft Blok toe.

Marokko kan volgens De Mas ook nog wel wat van Nederland leren. "Dat de burgemeester met de politie en alle betrokken diensten aan tafel zit om een oplossing te bedenken. Een Marokkaan vindt dat onbegrijpelijk; voor hen is er een directe scheiding tussen de politie en de burgers. In Nederland werkt deze aanpak wel, want na vele andere landen in West-Europa is Nederland nog niet getroffen door grote terroristische aanslagen. Dus het is interessant dit aan Marokko te laten zien."

Ook vandaag wordt er in Rabat nog volop gesproken over het aanpakken van gewelddadig extremisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl