NOS SportAangepast

Turnbondscoach Wiersma: ontzettend balen, zeer teleurgesteld

Vorig jaar in Rio was het hosanna bij de Nederlandse turndames. Goud voor Sanne Wevers, de ploeg werd 7de in de teamfinale en Eythora Thorsdottir schreef historie met haar 9de plaats in de meerkampfinale.

Schril is het contrast met de prestaties op het WK in Montreal. De kwalificatiewedstrijd leverde Oranje geen enkele finaleplaats op.

Een dag later zit bondscoach Gerben Wiersma met gemengde gevoelens.

"Het is ontzettend balen, we zijn zeer teleurgesteld. Qua harde resultaten hadden we hier beter gewild en beter gekund. Maar we hebben ook benoemd wat er wél goed ging en wat de lessen zijn, zodat we die weer in ons voordeel kunnen buigen."

Gerben Wiersma

Eigen verhalen

Terugblikkend op de wedstrijd constateert Wiersma dat elke turnster haar eigen verhaal had.

"Lieke Wevers is er na de Spelen een hele lange tijd uit geweest. Ik heb haar meegenomen om inspiratie en motivatie op te doen, want ik heb haar de volgende jaren nog hard nodig. Superzonde dat ze van de balk af viel."

De bondscoach is goed te spreken over Eythora Thorsdottir die zich niet voor de finale plaatste op de onderdelen balk en vloer.

"Ze wil de omstandigheden niet de schuld geven, dat vind ik heel stoer. Maar haar gekneusde ribben zorgden ervoor dat ze niet de voorbereiding heeft kunnen doen, die ze wenste."

Eythora Thorsdottir in Montreal

Ook Tisha Volleman kan zichzelf volgens Wiersma niets verwijten. "Ze zat dicht bij de sprongfinale en scoorde een persoonlijk record. Ze heeft het fantastisch gedaan."

In Rio veroverde Sanne Wevers olympisch goud op de balk maar dat succes kon ze in Montreal geen vervolg geven.

"Ze worstelt nog met haar nieuwe balk-oefening en de jurycode. Iedereen weet dat Sanne goed kan improviseren. Ze heeft allemaal varianten van oefeningen. Die moet je goed kunnen doortrainen. We kunnen vaststellen dat dat er nog niet is."

Duidelijkheid voor de toekomst

Het WK heeft Wiersma geleerd wat de juryleden de komende vier jaar van zijn turnsters verwachten. "Dat ervaar je op het eerste mondiale toernooi na de Spelen en daar kun je in je trainingen weer wat mee."

Bovendien prijst de bondscoach zich gelukkig dat na het individuele WK van Montreal volgend jaar het teambelang weer mee gaat tellen. Dat ligt Oranje beter, stelt Wiersma. "Het is ongrijpbaar, heeft te maken met de teamcohesie, waardoor we in staat zijn om net wat extra's te geven."

Twijfels over de toekomst heeft Wiersma dan ook niet. Hij beschouwt de teleurstelling van Montreal als een incident.

"We zijn niet in paniek. We zijn koersvast, blijven bij ons plan. En als we thuis zijn, gaan we weer aan de slag. Er komt nog veel moois op ons af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl