Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de Gay Pride 2016
NOS NieuwsAangepast

Vlaggen halfstok, Rutte en koning loven Van der Laan

Premier Rutte zegt dat het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan hard bij hem is binnengekomen. "We wisten dat het ging gebeuren, maar toch komt het overlijden van Eberhard van der Laan bij veel mensen hard binnen. Ook bij mij. Dit is heel verdrietig nieuws", schrijft Rutte op Facebook. Loco-burgemeester Kajsa Ollongren belde hem vanochtend met het bericht dat Van der Laan is overleden.

Rutte roemt de bestuursstijl van Van der Laan. "Hij was een bestuurder die mensen opzocht en echt contact maakte door zijn directheid en openheid. Je wist altijd wat je aan hem had en dat maakte hem geliefd bij iedereen. Hij hield bij onderhandelingen geen kaarten in de mouw. Amsterdam huilt om zijn lieve burgemeester en heel Nederland rouwt mee. Vandaag gaan de vlaggen halfstok. Eberhard van der Laan zal gemist worden. Ik heb zijn vrouw Femke en zijn kinderen heel veel sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd."

Rutte: 'Het is een hele lieve man maar ook een hele stevige bestuurder'

Op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid gaat de vlag vandaag dus halfstok. Premier Rutte heeft gemeenten en provincies gevraagd hetzelfde te doen.

 • ANP
  De Amsterdamse vlag hangt halfstok bij de ambtswoning van Eberhard van der Laan
 • Pierre Hartendorf
  Vlak nadat de dood van Van der Laan vanmorgen werd bekendgemaakt, verscheen een dubbele regenboog boven de Stopera, het stadhuis van Amsterdam
 • ANP
  Ook bij het Koninklijk Theater Carré hangt de Nederlandse vlag halfstok
 • ANP
  De vlaggen bij het gemeentehuis van Amsterdam hangen halfstok na het overlijden van Eberhard van der Laan
 • ANP
  Ook op het trainingscomplex De Toekomst van Ajax hangt de vlag halfstok
 • NOS Ooggetuige | Polo Graafland
  Bij de Amsterdamse Stadsschouwburg op het Leidseplein hangen de vlaggen halfstok

Koning

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima wensen de nabestaanden sterkte. "Wij herinneren ons Eberhard van der Laan als een gedreven burgemeester met hart voor zijn stad en een vurig geloof in een samenleving waarin iedereen meetelt. Hij was markant in zijn optreden en bewogen in zijn omgang met mensen. Wij wensen zijn vrouw en kinderen kracht toe bij dit grote verlies", schrijven de koning en koningin op de Facebookpagina van het Koninklijk Huis.

Willem-Alexander bracht vorige week nog een privébezoek aan de terminaal zieke Van der Laan. Vorige maand liepen de koning en de burgemeester nog samen door de Jordaan. Willem-Alexander nam de vermoeide Van der Laan toen in de arm.

Ook oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft geschokt gereageerd op het overlijden van Eberhard van der Laan. "Hij heeft als burgemeester heel veel betekend voor Amsterdam", zei Cohen in het NOS Journaal. "Hij wist precies wat hij wilde."

Cohen noemt vooral het plan waarmee Van der Laan zeshonderd kansarme kinderen in Amsterdam aan een betere toekomst hielp. Ook de opstelling van Van der Laan in de zedenzaak rond kinderdagverblijf Het Hofnarretje blijft Cohen bij. "Hij was heel open en had veel mededogen met de ouders." De zedenzaak kwam aan het licht niet lang nadat Van der Laan als burgemeester was aangetreden. Hij sprak veel ouders persoonlijk.

"Van der Laan kon met alle bevolkingsgroepen overweg. Hij was een autoriteit in de goede zin van het woord", zegt Cohen.

Asscher geëmotioneerd

PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt dat Van der Laan altijd voor hem klaarstond. Vorige week zondag was hij voor het laatst bij hem op bezoek. Vanochtend reageerde Asscher in Den Haag geëmotioneerd op het overlijden van zijn vriend.

Loco-burgemeester Ollongren spreekt van een verdrietige dag voor alle Amsterdammers. "Wij verliezen een grote burgemeester", zei ze.

Ollongren: verdrietige dag voor alle Amsterdammers

Collega-burgemeesters hebben ook gereageerd op het overlijden. "Een verdrietige dag voor de familie van Eberhard, een verdrietige dag voor alle Amsterdammers en een verdrietige dag voor mij persoonlijk", zegt burgemeester en partijgenoot Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. "We kenden elkaar al lang en zijn zo'n zeven jaar collega-burgemeesters geweest. Amsterdam verliest een lieve burgemeester en Nederland verliest een kundige en bindende bestuurder."

"Eberhard van der Laan was een geweldige burgemeester en dierbare collega. Onze gedachten zijn bij z'n vrouw Femke en kinderen", schrijft VVD-burgemeester van Pauline Krikke van Den Haag.

En de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA), die gemeenteraadslid en stadsdeelvoorzitter was in Amsterdam, heeft het op Twitter over een groot gemis.

Reacties Den Haag

Jan Paternotte, D66-Tweede Kamerlid en oud-fractievoorzitter van D66 in de Amsterdamse gemeenteraad, zegt dat hij veel respect voor Van der Laan had. "Het was een heel vasthoudende man. Als je het niet met hem eens was, was dat soms lastig, maar daardoor heb ik veel respect voor hem gekregen." Volgens Paternotte was Van der Laan eigenlijk de burgemeester van heel Nederland.

De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, schrijft op Twitter dat Amsterdam huilt. "Voor Eberhard van der Laan bestond er geen mooiere stad dan Amsterdam", schrijft ze.

De stad

Ook Ajax heeft gereageerd. "Lieve burgemeester, bedankt voor uw inspiratie, support, vertrouwen, directheid, betrokkenheid en bovenal bedankt voor Amsterdam. Rust zacht", schrijft de voetbalclub op Facebook.

De Amsterdamse politie roemt de burgemeester. "Eberhard van der Laan was een dappere burgemeester, die dwars door processen of procedures maatregelen nam als dat moest. Hij zette de veiligheid en leefbaarheid van zijn stad altijd op de eerste plaats. Hij belichaamde de wapenspreuk van de stad: heldhaftig, vastberaden, barmhartig", staat in een verklaring van de politie.

De organisatie van Pride Amsterdam, de vroegere Gay Pride, bedankt Van der Laan op Twitter. De burgemeester maakte veel werk van homo-emancipatie in zijn stad. "Dank voor alles, lieve burgemeester. We gaan je ontzettend missen", schrijft de organisatie.

 • ANP
  Bij de ambtswoning van Eberhard van der Laan zijn bloemen neergelegd
 • ANP
  'Dank lieve burgervader'
 • ANP
  Bloemen bij de ambtswoning van Eberhard van der Laan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl