De dagelijkse boodschappen vallen onder het lagere btw-tarief van 6 procent
NOS NieuwsAangepast

Lage btw-tarief van 6 naar 9 procent

Het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving daarover in De Telegraaf. Het lage btw-tarief geldt onder meer voor de dagelijkse boodschappen.

De maatregel wordt genomen omdat er twee belastingschijven komen. Veel mensen gaan daardoor minder belasting betalen, maar het betekent wel dat het Rijk ergens anders geld vandaan moet halen.

Vorige week werd al duidelijk dat de btw omhoog gaat, maar het percentage was toen nog niet bekend. Het hoge btw-tarief van 21 procent blijft gelijk.

Voorrang bij sollicitatie

Vandaag werd ook bekend dat jongeren voorrang krijgen bij de overheid als ze vrijwillig een maatschappelijk stage hebben gedaan. Het nieuwe kabinet gaat een vorm van maatschappelijke dienstplicht invoeren, maar wil die niet verplichten.

Haagse bronnen bevestigen berichten in het AD dat jongeren die een maatschappelijke dienstplicht hebben gedaan een certificaat krijgen. Met dat certificaat krijgen ze voorrang bij sollicitaties bij de overheid.

Het CDA had de invoering van een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren in het verkiezingsprogramma staan.

Vluchtelingen en toeslagen

Ook het integratiebeleid wordt aangepakt. De Volkskrant meldt dat vluchtelingen met een verblijfsstatus in de eerste twee jaar in Nederland straks geen recht meer hebben op bijstand, huurtoeslag of zorgtoeslag.

Ze krijgen van de gemeente wel huisvesting, een zorgverzekering en begeleiding bij hun integratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl