Een arts houdt een lekke implantaat vast
NOS NieuwsAangepast

Honderden klachten over borstimplantaten

Honderden vrouwen met borstimplantaten klagen over ernstige gezondheidsproblemen, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Omdat het moeilijk is patronen in de klachten te duiden, wil minister Schippers vervolgonderzoek. "Op basis van deze inventarisatie is het niet mogelijk om de conclusie te trekken dat de implantaten de oorzaak zijn van de klachten", schrijft Schippers aan de Tweede Kamer.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg had opdracht gegeven de problemen met siliconen implantaten in kaart te brengen. Het RIVM schat dat zo'n 200.000 vrouwen een implantaat hebben. Op een oproep van het RIVM om een vragenlijst in te vullen, reageerden een kleine 1000 vrouwen en zo'n 700 van hen gaven aan dat ze klachten ervaren.

Pijn en vermoeidheid

Die lopen uiteen van pijn en kapselvorming tot chronische vermoeidheid en gewrichts- en spierklachten. Volgens een deel van de vrouwen belemmeren de klachten hun dagelijks functioneren. Bij iets minder dan de helft van de vrouwen met algemene klachten verbeterde de situatie nadat de implantaten waren verwijderd.

Volgens het RIVM kunnen allerlei factoren van invloed zijn op het ontstaan van klachten, al lijken sommige euvels vaker voor te komen bij vrouwen met bepaalde kenmerken. Het RIVM adviseerde zelf om de kwestie nader te onderzoeken en Schippers neemt dat dus over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl