ANP

Veel grote pluimveeslachterijen in Nederland zijn niet schoon genoeg. Twee van die slachterijen krijgen te maken met extra controles, zoals steekproeven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat besloten na onderzoek bij achttien grote pluimveeslachterijen.

Bedrijfsruimtes, apparaten en wanden van de slachterijen waren soms erg smerig. Bacteriën hadden in sommige bedrijven vrij spel. Ook het dierenwelzijn was vaak niet op orde.

De achttien slachterijen zijn verantwoordelijk voor vrijwel al het pluimvee dat in Nederland wordt geslacht. Volgens de NVWA was 38 procent van de bedrijfsruimten in orde. Eind 2015 was dat nog gemiddeld 65 procent.

Eerder gewaarschuwd

De daling komt onder meer door de slechte prestaties van de twee pluimveeslachterijen die met extra toezicht krijgen. Die krijgen te maken met meer controles, zegt Tjitte Mastenbroek van de NVWA. "We hebben al een aantal waarschuwingen gegeven aan deze twee bedrijven. Nu blijkt dat de hygiëne toch nog niet op orde is, willen we meer gaan controleren." De NVWA kan boetes opleggen en uiteindelijk de pluimveeslachterijen sluiten.

De NVWA wil niet zeggen om welke pluimveeslachterijen het gaat. Volgend jaar wordt echter een lijst gepubliceerd met alle achttien bedrijfsnamen en hun resultaten.

STER reclame