Mohammed Osman (links) speelt nu voor Telstar
NOS VoetbalAangepast

Telstar-speler Osman hoopt op speeltijd voor Syrië

Mohammed Osman is nu nog een vrij onbekende middenvelder van Telstar. Maar daar kan zomaar verandering in komen als Syrië zich weet te plaatsen voor het WK. En dat is niet ondenkbaar nu Syrië is doorgedrongen tot de Aziatische play-offs.

Vandaag en dinsdag speelt de ploeg tegen Australië. De winnaar van die dubbele ontmoeting is nog maar een play-off verwijderd van deelname aan het WK.

Osman hoopt daarbij te zijn. "Ik ben vorig seizoen een paar keer benaderd. Toen heb ik geantwoord dat ik eerst zoveel mogelijk minuten wilde maken op het veld. Als ik meer speel, kan ik er op ingaan en het serieus nemen. Nu speel ik weer, dus wie weet?"

Telstar-speler Osman droomt van spelen voor Syrië

Opleiding bij Vitesse

Mohammed Osman kwam op zijn derde met zijn ouders naar Nederland. Hij begon met voetballen bij DVV Duiven en werd op zijn twaalfde opgepikt door Vitesse.

Daar doorliep hij de jeugdopleiding, maar wist hij ondanks een paar wedstrijden in het eerste nooit echt door te breken. Afgelopen zomer liet Osman zijn contract ontbinden, waarna Telstar hem transfervrij overnam.

Chaos ontvluchten dankzij voetbal

Alhoewel hij in Nederland is opgegroeid, volgt Osman het Syrische voetbal op de voet. Net als de meeste Syriërs: "Hoe chaotisch het ook is, iedereen volgt het voetbal. Iedereen leeft mee met de spelers en de staf. Dit is iets waardoor je aan iets anders kan denken dan aan de chaos."

Commentator gaat uit zijn dak na gelijkmaker Syrië

Thuiswedstrijden in Maleisië

Het officiële Syrische elftal is niet onomstreden. Door velen wordt het gezien als een vehikel van Assad, maar volgens Osman is er geen enkele speler die nog in Syrië zelf woont: "Het team is sterk, ze proberen afstand te houden van wat daar gebeurt. De meesten spelen in Libanon, de Emiraten of Turkije."

Het land, dat nog nooit de eindronde van een WK haalde, speelt vandaag officieel een thuisduel, maar omdat er door de oorlog al jarenlang niet meer gespeeld kan worden in Syrië zelf, werkt het elftal zijn thuiswedstrijden af in Maleisië.

Niet de enige

Mocht Osman zijn debuut maken voor Telstar, dan zou hij niet de enige international zijn van Telstar, want daar speelt ook de Luxemburger Gerson Rodrigues. Osman: "Wij grappen er weleens over hoe mooi het zou als we elkaar tegenkomen op het WK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl