Waziri and Collombert, archeologische missie

Minstens 2,5 meter hoog, rood graniet en bedekt met bladgoud: in Egypte is het bovenste gedeelte van een enorme obelisk gevonden. "Een bijzondere vondst op een bijzondere plek, in de regio Zuid-Sakkara zijn nooit eerder grote obelisken gevonden", legt egyptoloog Huub Pragt uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Het is een obelisk uit het Oude Rijk, de eerste grote bloeiperiode, zegt Pragt. "Uit die tijd kennen we wel kleine obeliskjes, maar dit is een grote. Waarschijnlijk was de monoliet 5 meter hoog, dat is echt enorm voor die tijdsperiode."

De obelisk heeft hoogstwaarschijnlijk toebehoord aan koningin Anchesenpepy II, de moeder van koning Pepy II uit de 6de dynastie. "Pepy II kwam als 6-jarig jongetje op de troon en zou de langst regerende vorst ooit zijn. Hij werd namelijk 100 jaar oud en bleef regeren" vertelt Pragt. Aan zijn zijde stond zijn moeder Anchesenpepy II, zij regeerde ook deels. "Daarom zal ze waarschijnlijk die grote obelisk hebben gekregen."

De Frans-Zwitserse archeologische missie die de obelisk heeft gevonden, gaat verder op zoek naar brokstukken in de regio.

STER reclame