Instagram

Het hele volk is zich er inmiddels van doordrongen: deelname aan het WK in Rusland hangt aan een zijden draadje voor Oranje. Maar is Nederland het enige land van naam in Europa dat het eindtoernooi dreigt mis te lopen?

België heeft zich al lang en breed gekwalificeerd, Duitsland is er dichtbij en ook Spanje kende, ondanks de aanwezigheid van Italië in de groep, geen problemen. Grote Europese landen gingen niet grof in de fout, maar sommige moeten er nog wel flink aan trekken de komende dagen.

Landen als Tsjechië, Oostenrijk en Roemenië lopen het WK zeker mis, maar dat is niet zo'n grote verrassing als de waarschijnlijke - schuine streep - mogelijke absentie van Oranje, drie jaar geleden nog derde op het WK.

Portugal nog geen ticket

Italië had dus de pech dat het Spanje trof in de groep. Het andere grote land dat zich nog zorgen moet maken is Portugal. De regerend Europees kampioen staat tweede in de groep, op drie punten achterstand van Zwitserland.

Tijdens de laatste speelronde in groep B ontvangen de Portugezen de Zwitsers echter en daardoor kan het gat precies gedicht worden.

Groep B

1. Zwitserland8-24 (18-3)
2. Portugal8-21 (28-4)

Wales onzeker

Wales was dé sensatie van het EK van 2016. Als groepswinnaar bereikte het de knock-outfase en in de kwartfinales verraste de ploeg van Gareth Bale België, vooraf bestempeld als een van de favorieten voor de titel.

Maar Wales heeft de lijn van dat EK niet weten door te trekken. Van de acht WK-kwalificatiewedstrijden werden er slechts drie gewonnen. De ploeg staat tweede, op ruime achterstand van Servië. Ierland nadert op een punt.

De laatste wedstrijd, Wales-Ierland, wordt een kraker van jewelste. Saillant: Wales kan dan niet beschikken over de geblesseerde sterspeler Gareth Bale.

Groep D

1. Servië8-18 (17-7)
2. Wales8-14 (12-5)
3. Ierland8-13 (9-6)
Gareth Bale AFP

Denemarken moet opletten

In groep E is het nog geen uitgemaakte zaak. Polen heeft de beste papieren, maar daarachter zijn Montenegro en Denemarken in een felle strijd verwikkeld; beide landen hebben evenveel punten en hetzelfde doelsaldo.

De Denen gaan donderdagavond op bezoek bij Montenegro en bij verlies is het WK heel ver weg. Montenegro moet tijdens de laatste speelronde nog wel op bezoek bij koploper Polen.

Groep E

1. Polen8-19 (18-11)
2. Montenegro8-16 (18-7)
3. Denemarken8-16 (18-7)
Kasper Dolberg in het shirt van Denemarken getty

IJsland en Turkije aan de bak

In groep I, een groep zonder duidelijke favoriet, maken nog vier landen kans op een WK-ticket. IJsland en Turkije, tijdens de kwalificatiereeks voor het EK nog tegenstanders van Nederland, gaan spannende dagen tegemoet.

De Turken ontvangen vrijdag IJsland en koploper Kroatië speelt thuis tegen Finland. Uiterlijk maandag wordt duidelijk welke landen de vliegtickets kunnen gaan boeken en welke zich moeten richten op de play-offs.

Groep I

1. Kroatië8-16 (12-3)
2. IJsland8-16 (11-7)
3. Turkije8-14 (12-8)
4. Oekraïne 8-14 (11-7)

STER reclame