Kinderen krijgen uitleg in het Rijksmuseum
NOS Nieuws

Musea doen het goed, maar inkomsten niet overal zeker

Het gaat de goede kant op met de Nederlandse musea: de eigen inkomsten stijgen, de werkgelegenheid groeit en ze werken steeds vaker samen met het onderwijs. Maar toch is de museumsector nog niet helemaal toekomstbestendig, nu de steun van de overheid wordt afgebouwd. Dat schrijft de Museumvereniging bij de presentatie van de Museumcijfers 2016.

Het museumbezoek in de 420 aangesloten musea in Nederland is gestegen. Vorig jaar werden er 32 miljoen museumkaartjes verkocht en dat was 8,7 procent meer dan in 2015, blijkt uit de cijfers van de vereniging. Er kwamen vooral meer bezoekers uit het buitenland en meer schoolklassen.

Eigen inkomsten

De eigen inkomsten van de musea maken inmiddels 50 procent van de totale omzet uit en stegen vorig jaar met 34 miljoen. Desondanks boekten alle musea samen toch nog een negatief resultaat van 23 miljoen euro. Volgens de museumvereniging komt dit door de vermindering van overheidssubsidies.

Per bezoeker kregen musea tussen 2011 en 2016 40 procent minder van de overheid. Dat bedrag hebben de musea ondanks een versnelde verzakelijking nog niet helemaal kunnen opvangen, zegt de Museumvereniging.

Inmiddels werken er zo'n 38.000 mensen in musea, van wie 26.000 als vrijwilliger. Het aantal betaalde banen steeg in 2016 met 1,3 procent, met name doordat meer medewerkers een vast contract kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl