Aan de kust worden zware windstoten voorspeld
NOS NieuwsAangepast

Fikse storm in Waddengebied op komst, onstuimige spits verwacht

Het Waddengebied en Noord-Nederland krijgen deze ochtend te maken met flinke storm. Het KNMI verwacht regen en zeer zware windstoten met snelheden tot 120 kilometer per uur. Voor het Waddengebied kondigt het KNMI vanaf 09.00 uur de op een na zwaarste weercode af: oranje.

Als gevolg van het slechte weer verwacht de ANWB veel files. "Donderdag heeft altijd al een drukke spits, maar morgen is het helemaal bal", zei René Passet gisteravond. Exacte voorspellingen zijn er niet, maar de vuistregel is volgens hem dat het aantal kilometer file verdubbelt met zeer slecht weer. Dat zou neerkomen op zo'n 600 kilometer ochtendspits.

Ook windstoten in rest van Nederland

In de rest van Nederland worden windstoten verwacht tot 100 kilometer per uur. Aanvankelijk gaat het hard waaien in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en het IJsselmeergebied; later in de ochtend bereiken zware windstoten ook de rest van het land. Het zuidoosten krijgt de minst zware windstoten voor zijn kiezen. "Maar ook bij windstoten van 75 kilometer per uur in Noord-Brabant moet je je stuur goed vasthouden", zegt weerman Marco Verhoef.

Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs in het noorden en westen van het land in. Die kunnen snel ingrijpen bij ongelukken of als er objecten de weg op waaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl