1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Zonnepanelen grootste groeier elektriciteitsproductie

Zonnepanelen waren vorig jaar voor het eerst de snelst groeiende bron in de totale elektriciteitsopwekking wereldwijd. Ook onder meer windenergie groeide hard, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Van de totale elektriciteitsproductie was in 2016 bijna een kwart afkomstig van duurzame energiebronnen. Volgens het IEA zal dat doorgroeien naar dertig procent in 2022.

De snelle groei van zonnepanelen doet zich voor een groot deel voor in China. De Chinese overheid stimuleert zonnepanelen in de strijd tegen de vervuiling en de verwachte groei van de energiebehoefte. Van alle nieuwe duurzaam opgewekte energie kwam vorig jaar 40 procent uit China.

Prijs

De groei van zonne- en windenergie komt ook doordat deze bronnen steeds beter concurreren op prijs. Volgens het Internationaal Energieagentschap zijn de prijzen van zonne- en windenergie in sommige landen in 2016 gelijk of zelfs lager uitgekomen dan de kosten van energie uit nieuwe centrales.

In de Europese Unie valt de groei volgens het Internationaal Energieagentschap tegen. Overproductie van elektriciteit en onzekerheid over politiek beleid na 2020 vertragen de groei. In Nederland was vorig jaar 5,9 procent van alle energie duurzaam opgewekt. Dat is een minimale stijging van 5,8 procent ten opzichte van 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl