NOS NieuwsAangepast

Rekenkamer: maak haast met regels partijfinanciering

Nederland loopt in vergelijking met het buitenland achter met het stellen van regels aan de financiering van politieke partijen. Dat zegt de Algemene Rekenkamer in een rapport over de partijfinanciering.

Volgens de Rekenkamer laat een wettelijke regeling op zich wachten en maant het kabinet haast te maken.

Nederland voldoet al jaren niet aan aanbevelingen van de Raad van Europa. Zo zijn er nauwelijks beperkingen voor de herkomst of hoogte van giften aan politieke partijen, terwijl daar in andere Europese landen wel strenge regels voor zijn. In Nederland zijn er bovendien geen sancties en is onafhankelijk toezicht onvoldoende geregeld, zegt de Rekenkamer.

Transparantie

Volgens de Rekenkamer is het vanwege de onafhankelijkheid en transparantie van partijen goed als er snel nieuwe regels komen.

Het vorige kabinet erkende in 2008 dat er nieuwe wetgeving nodig is, maar die is er nog steeds niet. De Tweede Kamer eiste eind november dat het kabinet voor 1 maart met een wetsvoorstel komt. Minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft toegezegd de nieuwe wet zo snel mogelijk in te voeren.

GroenLinks en D66 hebben aangekondigd dat ze zelf met een wetsvoorstel komen. Daarin komt te staan dat alle partijen giften van 1500 euro of meer openbaar moeten maken.

Subsidie

In het rapport van de Rekenkamer staat ook dat de subsidie voor politieke partijen in Nederland relatief laag is. Nederland geeft jaarlijks 93 cent per hoofd van de bevolking uit aan politieke partijen. In België (1,89 euro) en Duitsland (5,79 euro) ligt dat veel hoger. Koploper is IJsland. Daar krijgen politieke partijen maar liefst 10,53 euro subsidie per inwoner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl