
Honderden reisverboden in openbaar vervoer
Sinds 2015 zijn honderden reisverboden opgelegd in het openbaar vervoer. Staatssecretaris Dijksma heeft cijfers daarover naar de Tweede Kamer gestuurd.
Voor 2015 waren reisverboden ook al wel mogelijk, maar die werden toen niet of nauwelijks opgelegd. Nadat begin 2015 een NS-conducteur in een trein op het station van Hoofddorp zwaar was mishandeld, gebeurt dat veel vaker.
In de praktijk ligt de focus bij de reisverboden op de aanpak van zwartrijden. Verder wordt het middel gebruikt om geweld en overlast tegen te gaan.
Taakstraffen
Overtreding van het reisverbod is strafbaar. Sinds begin vorig jaar zijn er bij het OM 121 zaken over binnengekomen. Overtredingen leiden doorgaans tot taakstraffen van zo'n 32 uur. Een enkele keer wordt een boete opgelegd tussen de 400 en 500 euro.
Volgens onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut is het aantal geregistreerde incidenten van geweld tegen NS-personeel tussen 2014 en 2016 afgenomen. Wel was er vaker sprake van verbale agressie. Ook werd er meer geklaagd over overlast, bijvoorbeeld over bedelen in de trein.
Bekijk ook
- liveblog
Ziekenhuispersoneel krijgt Pfizer als Janssen langer wegvalt • Winkels 'furieus' over uitspraken Rutte
Het belangrijkste nieuws over het coronavirus uit binnen- en buitenland van vrijdag 16 april.
Chinese economie groeit met recordsnelheid na coronacrisis
De groei van 18,3 procent is nog nooit eerder geregistreerd. Toch valt dat cijfer analisten tegen.
Historisch weinig huizen te koop, prijzen stijgen door
Sinds 1995 stonden er niet zo weinig huizen te koop als in het eerste kwartaal van 2021.