Amazon moet van Brussel naheffing van 250 miljoen betalen
Amazon moet 250 miljoen euro aan belastingen betalen aan Luxemburg. Dat heeft eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging bekendgemaakt. De Deense eurocommissaris noemt de belastingconstructie illegaal. Daarnaast klaagt de Europese Commissie Ierland aan omdat het land nog altijd niets heeft geïnd van de miljardenheffing die de commissie vorig jaar oplegde aan Apple.
Amazon mocht jarenlang royalty's aan het moederbedrijf in de Verenigde Staten betalen, zonder dat daar belasting over werd geheven. Volgens berekeningen werd er meer dan een miljard euro naar de VS gesluisd. Het onderzoek tegen Amazon is drie jaar geleden begonnen.
De webwinkelgigant ontkent in een verklaring dat het bedrijf een speciale behandeling van Luxemburg heeft gekregen en stelt netjes belasting te hebben betaald. Het bedrijf en Luxemburg overwegen in beroep te gaan.
De naheffing die Amazon nu krijgt opgelegd is pijnlijk voor voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Hij was premier van Luxemburg en daarvoor minister van Financiën in de tijd dat de gunstige deals voor bedrijven als Amazon werden afgesloten.
Apple
Het is de zoveelste naheffing die de Europese Commissie aan een groot bedrijf oplegt. Eerder moesten onder meer Starbucks en Apple naheffingen betalen. Bij Apple ging het om 13 miljard euro. Dat geld moet worden geïnd door Ierland, waar het kantoor van Apple is gevestigd, maar dat is nog altijd niet gebeurd.
Ierland zegt dat het nooit de analyse van de commissie heeft geaccepteerd. Het land is desondanks wel bezig om een speciale rekening op te zetten waar het geld naar toe moet. Ook wordt er binnenkort iemand aangenomen die het geld voor Ierland gaat beheren. Verder loopt er nog een beroep.
Omzetbelasting
Om problemen in de toekomst te voorkomen, heeft de commissie vandaag plannen gepresenteerd om het innen van de omzetbelasting te veranderen. De btw wordt voortaan vastgesteld door het land waar de koper zich bevindt. Nu is dat nog zo dat het land waar de verkoper zich bevindt de btw vaststelt. In het geval van Amazon is dat dus Luxemburg.
Door de btw-regels te veranderen zou de belastingopbrengst in de andere landen omhoog gaan en in landen als Luxemburg, maar ook bijvoorbeeld Malta zou de belastingopbrengst afnemen.
Aanvankelijk wilde Europese Commissie in alle EU-lidstaten hetzelfde btw-tarief, maar dat is politiek veel te gevoelig.