NOS NieuwsAangepast

Verenigingen smullen van staakdag op basisscholen

Lerarenstaking: waar kunnen kinderen van werkende ouders heen?

Niet naar school, maar een dagje sporten of spelletjes doen. Donderdag staken basisschooldocenten, dus de leerlingen hebben een extra vrije dag. Voor clubs en culturele instellingen een uitgelezen moment om in het gat te springen en zich te presenteren.

Want veel ouders moeten gewoon werken en zoeken een dagbesteding voor hun kind. "Wij dachten, de kinderen zijn vrij en de ouders hebben een oppas nodig: laten we op die dag weer een ponykamp houden." Hilde Nijhof van de manege De Meiden van Haarman in het Gelderse Laren vat het helder samen: het zijn twee vliegen in een klap.

Drie vliegen eigenlijk, want de verenigingen krijgen de kans om nieuwe leden aan te trekken. Op meerdere plekken in het land zijn dan ook vergelijkbare initiatieven. Zo is er in Gouda een hockeydag en in Oisterwijk een voetbaldag. Ook theaters in Amsterdam en pretparken spelen in op de staking.

Dat geldt ook voor sportcentrum Kardinge in Groningen. Daar staat donderdag een sportdag gepland met squashen, tennissen en schaatsen. "Veel ouders zeggen: leuk dat het ook op zo'n moment kan als we het kunnen gebruiken", zegt organisator Bauke Boomsma. Het is vanzelfsprekend niet gratis. De kosten voor de sportdag zijn 49 euro.

Ook het ponykamp in Laren heeft een prijskaartje. De dag kost 45 euro per kind. "Goedkoper dan de buitenschoolse opvang", zegt Nijhof. "En wij hebben ook onze onkosten die we moeten dekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl