Van der Sar stopt als voorzitter technisch hart Ajax

Aangepast
Edwin van der Sar en Marc Overmars ANP

Edwin van der Sar stopt als voorzitter van het zogenoemde technisch hart bij Ajax. Marc Overmars, directeur spelersbeleid, neemt de plek van Van der Sar als voorzitter van het technisch hart over. De oud-keeper blijft wel algemeen directeur van de club.

Overmars zal in zijn nieuwe rol de wekelijkse vergaderingen van het technisch hart leiden. Ook is hij verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid en de scouting en is hij aanspreekpunt van trainer Marcel Keizer.

Scouting en aankoopbeleid

Het technisch hart werd zes jaar geleden door Johan Cruijff in het leven geroepen tijdens de zogenoemde fluwelen revolutie bij Ajax. Door de matige prestaties van de Amsterdamse club nam de kritiek op het adviesorgaan de afgelopen tijd toe. Vooral het aan- en verkoopbeleid was voer voor discussie.

'Van der Sar moest als Rijdende Rechter fungeren'

Van der Sar zegt op de website van Ajax dat de club een aantal zaken kritisch tegen het licht heeft gehouden. "Bij Ajax is de opleiding van talenten van cruciaal belang, maar ook dat de spelers die wij opleiden doorgroeien en daadwerkelijk een kans krijgen en vaste waarde kunnen worden in onze A-selectie. We kunnen echter niet alles opvangen met spelers uit eigen jeugd, dus scouting en het aankoopbeleid zijn steeds belangrijker geworden."

Van der Sar blijft eindverantwoordelijk

Ondanks de kritiek blijft Ajax in de constructie met een technisch hart geloven. "Waar veel andere clubs een technisch directeur hebben, blijven wij van mening dat een driemanschap zoals ons technisch hart is, waarbij alle disciplines vertegenwoordigd zijn, het beste is voor onze club. Waarbij ik als algemeen directeur natuurlijk eindverantwoordelijk blijf", aldus Van der Sar.

Het technisch hart van Ajax bestaat naast Overmars uit Dennis Bergkamp en hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali. De rol van Bergkamp wordt iets aangepast, meldt Ajax. Hij blijft een brugfunctie vervullen tussen jeugd en betaald voetbal, maar bij zijn werk als individueel trainer zal de nadruk meer komen te liggen op de ontwikkeling van spelers en de doorstroming van talenten.