Catalaan Piqué uitgejouwd door Spaanse fans

Gerard Piqué is tijdens een training met het nationale team van Spanje uitgejoeld door een deel van de aanwezige fans op de tribune. De Catalaanse verdediger sprak zondagavond, hevig geëmotioneerd, zijn steun uit voor het referendum van Catalonië.

"Piqué, klootzak, uit de selectie jij" en "Spanje is jouw natie", klonk het vanaf de tribune in Laz Rozas, het trainingscomplex van de Spaanse voetbalbond nabij Madrid. Een spandoek met daarop de tekst "Ik wil niet dat je zelf opstapt, ik wil dat je eruit wordt gezet, je bent om te kotsen" werd door de Spaanse politie verwijderd.

Bondscoach steunt Piqué

Piqué, die 91 interlands voor Spanje speelde, overweegt te stoppen als international als zijn steun voor Catalonië als een probleem wordt gezien. Spanje bereidt zich voor op de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Albanië en Israël.

Bondscoach Julen Lopetegui nam het op voor Piqué. "Gerard is buitengewoon goed met de situatie omgegaan", zei hij na de training die werd afgebroken door de spreekkoren. "Ik wilde graag met eigen ogen zien hoe hij eraan toe is. Hij is gemotiveerd en enthousiast, klaar om te vlammen."

Lopetegui verdedigde zijn keuze om publiek toe te laten bij de training. "Het zou zwak zijn geweest om achter gesloten deuren te trainen. De fans hebben het recht hun mening te uiten. Ik weet dat de situatie onplezierig is, maar ik vraag de mensen om wat begrip en gezond verstand."

Een supporter toont een vel papier met daarop de tekst: Piqué eruit' ANP

FC Barcelona speelde zondag het competitieduel met Las Palmas zonder publiek. Met dat statement wilde de club zijn afkeuring laten blijken over het optreden van de nationale politie zondag in Catalonië, waar de Guardia Civil met harde hand het referendum over onafhankelijkheid probeerde te verhinderen.

Vicevoorzitter Carles Vilarrubí was het niet eens met die actie en besloot daarop af te treden.

STER reclame