Shell stapt samen met Total en Statoil in CO2-opslag Noorwegen
NOS NieuwsAangepast

Shell stapt in CO2-opslag Noorwegen

Oliemaatschappij Shell stapt samen met het Franse Total en het Noorse Statoil in een project om CO2 op te slaan in een reservoir onder de bodem van de Noordzee.

Jaarlijks moet er 1,5 miljoen ton CO2 worden opgeslagen van fabrieken in Noorwegen. Statoil gaat het project, dat gesteund wordt door de Noorse overheid, leiden. De drie oliemaatschappijen leveren geld, mankracht en ervaring. Een definitieve investeringsbeslissing wordt pas in 2019 genomen.

Volgens een woordvoerder van Shell is het de eerste keer dat er een opslag komt waarbij CO2 van meerdere locaties wordt afgevoerd, namelijk van drie verschillende fabrieken.

Klimaatdoelen

Het project heeft als doel het bedenken van oplossingen voor CO2-reductie, schrijven de bedrijven in een persbericht. De opslag van CO2 wordt door experts als belangrijk middel gezien om klimaatdoelen te behalen.

In Alberta in Canada is Shell al sinds 2015 bezig met de opslag van CO2. Ook in Australië is het bedrijf er actief in. Plannen voor CO2-opslag in Barendrecht gingen niet door na felle tegenstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl