ANP Kippa

Voormalig tv-presentator Dick Passchier is overleden. Hij stierf vrijdag onverwacht op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Kollum, laat KRO-NCRV weten.

Passchier presenteerde bij de NCRV vanaf de jaren zestig grote live-spelshows op televisie zoals Zeskamp, Spel zonder grenzen, Tweekamp en Stedenspel.

Ook voorzag hij jarenlang de uitzendingen van het Koninginnedagdefilé op Paleis Soestdijk van commentaar.

Voormalig tv-presentator Dick Passchier overleden

Judith Bosch, die samen met Passchier de scholierenquiz Tweekamp presenteerde, kijkt met veel liefde terug op de tijd dat ze een duo waren. "Dick was de aardigste man van de Nederlandse televisie. Hij had geen groot ego, was vrolijk en een goedmoedig man."

Passchier en Bosch waren in de jaren 70 en 80 meer dan tien jaar een duo op tv. In die tijd leerden ze elkaar goed kennen. "We deden ook vaak de selectie van de scholen voor Tweekamp. We brachten ze een bezoek, dus we gingen samen op reis. We hebben veel samen in de auto gezeten en het land door gecrosst."

Begin jaren 90 stopte Passchier met zijn televisiewerk. "Wij zijn hem dankbaar voor wat hij voor de NCRV en de Nederlandse televisie heeft betekend", schrijft KRO-NCRV.

Presentator is geen entertainer

Judith Bosch over zijn manier van presenteren: "Hij was echt een presentator van de oude generatie. Hij zei ook altijd dat een presentator niet moet worden verward met een entertainer. Een presentator moet iets aan- en afkondigen en dat moet die doen op een leuke manier. Meer niet."

Naast zijn werk voor de NCRV had Passchier een meubelwinkel. Ook was hij een tijd voorzitter van de voetbalclub FC Dordrecht. Passchier had drie zoons en was bijna 60 jaar getrouwd.

STER reclame