De drie winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde AFP

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar een Amerikaans trio: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young. Dat is vanochtend in Stockholm bekendgemaakt door het Nobelprijscomité.

De wetenschappers worden beloond voor hun onderzoek naar het slaapritme en de biologische klok. Zij ontdekten hoe proteïnen, of eiwitten, daarop invloed hebben en ervoor zorgen dat levende wezens zich aanpassen aan het dag- en nachtritme van de aarde.

De Amerikanen gebruikten onder meer fruitvliegjes en wisten een gen te isoleren dat het dag- en nachtritme controleert. Dit gen 'codeert' een eiwit dat zich in de nacht ophoopt in de cel en weer wordt afgebouwd als het dag is. Dit is van groot belang omdat een verstoring tot problemen kan leiden, zoals bijvoorbeeld bij een jetlag, of tot ziektes.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van zo'n 930.000 euro. De drie winnaars zullen dit bedrag delen. De uitreiking is op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel.

Celbioloog

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar de Japanner Yoshinuri Ohsumi, een celbioloog die onderzoek deed naar het immuunsysteem.

Deze week worden ook de winnaars van de Nobelprijzen voor Natuurkunde, Scheikunde, Vrede en Literatuur bekendgemaakt. Economie volgt volgende week.

STER reclame