De Kinderpostzegels van 2017
NOS NieuwsAangepast

Op 1 januari worden postzegels weer duurder

Wie volgend jaar een brief verstuurt binnen Nederland of naar het buitenland is weer duurder uit. Een binnenlandse brief kost 83 cent, vijf eurocent meer dan nu. Op een brief naar het buitenland moet straks 1,40 euro geplakt worden, 7 cent meer.

Postzegels die nu gekocht worden kunnen volgend jaar nog gewoon op een brief geplakt worden, de nieuwe postzegels zijn duurder. Als er geen cijfer 1 (Nederland of Internationaal tot 20 gram) of 2 (meer dan 20 gram) op de postzegel staat maar nog een bedrag in euro's moet er wel bijgeplakt worden.

PostNL had om de tariefverhoging gevraagd en toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) is akkoord gegaan met het tariefvoorstel. Volgens het postbedrijf is een hogere postzegelprijs nodig om kostendekkend te werken in de inzakkende brieven- en kaartenmarkt.

Sinds 2000 is de postzegelprijs ruimschoots verdubbeld. De gewone geadresseerde postmarkt krimpt jaarlijks met bijna 10 procent. In 2000 werden nog 5,6 miljard brieven en kaarten en andere poststukken op naam verstuurd, in 2016 is dat geslonken naar 2,2 miljard stuks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl