Huidkankerpreventie in het VUmc in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Injectie tegen huidkanker lijkt effectief

Een eenvoudige injectie lijkt succesvol te zijn tegen huidkanker. Het middel is in een onderzoek van het VU medisch centrum in Amsterdam ruim tien jaar geleden toegepast bij zo'n dertig patiënten.

De patiënten waren naar de huisarts gegaan omdat ze een verdachte moedervlek hadden. De injectie werd bij de moedervlek geplaatst met de bedoeling het immuunsysteem een boost te geven, zegt onderzoeker en tumor-immunoloog Tanja de Gruijl in het NOS Radio 1 Journaal. Een tweede groep van zo'n twintig patiënten kreeg het spuitje niet.

Nu, ruim tien jaar later, blijkt het opvallend effectief. Bij de eerste groep kregen twee van hen later nog uitzaaiingen die fataal bleken. Bij de tweede groep zaaide de kanker in 40 procent van de gevallen uit; zes mensen overleden en drie mensen werden opnieuw geopereerd.

Het wrange is dat het middel inmiddels niet meer op de markt is. "Het patent is verlopen en de industrie kan er geen geld meer mee verdienen", zegt De Gruijl. "Maar er is inmiddels een nieuwe generatie middelen op de markt. Wij willen nu een vergelijkbaar middel zelf laten produceren. Dit middel willen wij vervolgens ook testen op patiënten."

Het kan helaas nog jaren duren voordat het middel beschikbaar is voor patiënten." De Gruijl zegt dat het onderzoek geduld vergt omdat het lang kan duren voordat een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, terugkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl