Kysia Hekster/NOS

"Verrassend", "bijzonder" en "heel mooi": het zijn een aantal reacties op de nieuwe portretfoto's van koningin Máxima en de prinsessen. De portretfoto's zijn geschoten door fotograaf Erwin Olaf, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander. "Als een cadeautje voor hun vader en man", zegt Olaf.

De foto's zijn anders dan vorige jaren. Ze zijn van veel dichterbij gemaakt en ogen serieuzer. Olaf werd door het koningshuis gevraagd om deze foto's te maken. "Maar ik kreeg alle vrijheid, ik mocht bepalen hoe de foto's er uit zouden zien. Mijn voorstel moest natuurlijk wel worden goedgekeurd." Dat lukte. "En ik ben er echt wel blij mee."

Koningin Máxima en haar dochters RVD

Sinds 2001 maakt Olaf al portretfoto's van dichtbij. "Het was heel impulsief om zo dichtbij te gaan. Die intimiteit van zo close trekt mij heel erg aan. Het is een moeder met dochters die wij altijd van dichtbij zien, maar niet echt kennen", zegt Olaf.

De foto's passen bij de frisse wind van het nieuwe koningshuis, legt Olaf uit. "We veranderen continu met zijn allen, ook de koning en de koningin."

Het is niet de eerste keer dat Olaf foto's maakt van Máxima. "Maar de vorige keer heb ik haar wel bewust anders gefotografeerd. Die manier van fotograferen heb ik zelf verzonnen, dat was geen speciale filosofie samen met Máxima."

Volgens fotograaf Robin Utrecht, die ook portretfoto's voor het koningshuis heeft gemaakt, is dit niet voor het eerst: "Op deze manier zijn wel vaker foto's gemaakt, één van toenmalig koningin Beatrix en ook al één van koningin Máxima", zegt Utrecht. "Maar het is de eerste keer dat op deze manier alle vrouwen worden gefotografeerd. Het zijn echt heel mooie foto's."

Ook koningshuisdeskundige Kysia Hekster vindt de afwijkende stijl opvallend. "Het zijn bijzondere foto's. Ik heb nog nooit portretfoto's van zo dichtbij van ze gezien."

En als je goed kijkt...zie je de kunstenaar zelf ook nog in alle foto's....

STER reclame