Nederlandse dubbelvier pakt goud op WK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij de WK in het Amerikaanse Sarasota hebben Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers in de dubbelvier knap goud veroverd.

Oranje passeerde op 250 meter van de finish Polen, dat zilver won, voor Groot-Brittannië.

De dubbelvier, die vorig jaar olympisch zilver won met Janssen, Beukers, Carline Bouw en Chantal Achterberg, veroverde na drie bronzen medailles voor het eerst de wereldtitel.

Het nieuwe kwartet maakte dit jaar al indruk. Zo werd in mei achter Duitsland zilver veroverd bij de EK in Tsjechië, waarna in juli bij de WB-wedstrijden in Luzern ook slechts één boot (de Poolse) sneller was dan Oranje.

Eindelijk goud voor dubbelvier: we waren wel klaar met zilver

"We waren wel een beetje klaar met al die tweede plaatsen", aldus een lachende Souwer na afloop. "We wisten dat we het niveau hadden om voor goud te gaan. Ik ben supertrots op die meiden."

Voor Janssen is de wereldtitel ook de bevestiging dat er nog meer te halen valt. "Vorig jaar waren we superblij met zilver op de Spelen, maar dit jaar wilde ik echt gaan winnen. En als dat dan lukt, geeft dat ook vertrouwen om door te bouwen."

Vier-zonder sterk

Monica Lanz, Aletta Jorritsma, José van Veen en Lies Rustenburg moesten na een sterke race genoegen nemen met de vijfde plaats in de vier-zonder, dat dit jaar de olympische status verwierf.

De Nederlandse vrouwen gingen lang aan de leiding, maar na 1.700 meter vielen ze terug. De titel ging naar Australië, voor Polen en Rusland.

STER reclame