Uitdelen jodiumtabletten begint, maar helpen ze ook bij een kernramp?
Volgende week begint in een groot deel van Nederland een grootscheepse campagne om jodiumtabletten te verspreiden. De operatie komt voort uit internationale afspraken over de gezondheidsrisico's als er een ramp zou gebeuren bij een van de kerncentrales in België en Nederland.
Apotheker Bas van Bergen uit Roosendaal is er al op voorbereid. Hij legt uit wat de jodiumtabletten precies doen als er radioactieve straling vrijkomt bij een kernramp. Ze beschermen niet tegen radioactiviteit, maar wel tegen schildklierkanker:
In Bergen op Zoom zijn ze al langer aan jodiumpillen gewend. De kerncentrale in het Belgische Doel ligt er vlakbij, dus mensen hebben de tabletten al jaren in huis. Ook mensen in de directe omgeving van de centrales in Borssele en Tihange hebben ze in de medicijnkast liggen.
Maar vanaf volgende maand krijgt iedereen onder de 40 jaar binnen een straal van 20 kilometer rond een van de centrales ook jodiumpillen. Dat geldt ook voor bewoners in de buurt van de centrale in het Duitse Emsland.
Voor jongeren onder de 18 is de zone nog veel groter: binnen een straal van 100 kilometer van de centrales worden de pillen aan die doelgroep uitgedeeld. Dat is omdat het risico op schildklierkanker door radioactief jodium groter is bij jongeren dan bij ouderen. Zwangere vrouwen kunnen de tabletten zelf halen en bij een ramp innemen ter bescherming van hun ongeboren kind.
De massale campagne lijkt wat tegenstrijdig: aan de ene kant zegt de regering dat alle kerncentrales veilig zijn, aan de andere kant worden er massaal jodiumtabletten uitgedeeld. Volgens minister Schippers gaat het niet om de vraag of de centrales veiliger of onveiliger zijn dan 30 jaar geleden, of in de toekomst misschien onveiliger worden. "Dit gaat er gewoon om dat er internationaal richtlijnen zijn. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Door er zoveel mogelijk op voorbereid te zijn. En de Nederlanders zijn straks net zo goed voorbereid als de mensen in Duitsland en in België."