Minister Hennis vanmorgen bij aankomst bij de ministerraad
NOS NieuwsAangepast

Hennis: extern onderzoek naar granaatincident Mali

Defensie laat een extern onderzoek doen naar het incident in Mali met een defecte mortiergranaat dat aan twee Nederlandse militairen het leven heeft gekost. Minister Hennis van Defensie heeft dat laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) publiceerde gisteren een kritisch rapport over het dodelijke ongeval in juli 2016. De granaten deugden niet en de geneeskundige zorg was niet op orde.

Hennis wil nu laten vaststellen of er sprake is geweest van verwijtbaar of nalatig handelen. Het onderzoek richt zich op "de werkwijzen die de door de OVV geconstateerde tekortkomingen mogelijk hebben gemaakt."

Eerder hebben Defensie zelf, de marechaussee en een speciaal team van de VN het incident al onderzocht. De missie in Mali valt onder de VN en bij dergelijke voorvallen tijdens VN-missies is zo'n onderzoek gebruikelijk.

"Can-do-mentaliteit"

Verder heeft de minister in alle gebieden waar Nederlandse militairen aan een internationale missie deelnemen per direct een operationele pauze ingelast. De pauze wordt gebruikt om controles uit te voeren op de munitie en de medische opvang en om vast te stellen of de procedures goed worden nageleefd.

De OVV concludeerde in het gisteren gepubliceerde rapport dat de hoge druk en de "can do-mentaliteit" bij Defensie ertoe leiden dat risico's worden onderschat, waardoor dingen misgaan.

De Kamer debatteert dinsdag over het OVV-rapport. Minister Hennis zei gisteren nog dat ze niet wil aftreden, maar juist wil optreden om soortgelijke voorvallen te voorkomen. Vandaag was ze terughoudender en zei dat ze zich na afloop van het debat op haar positie wil beraden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl