De Amerikaanse ambassade in Havana
NOS NieuwsAangepast

VS trekt ambassadepersoneel Cuba terug om 'geluidsaanvallen'

De VS trekt meer dan de helft van het personeel van zijn ambassade in Havana terug. Op de ambassade worden geen visumaanvragen meer in behandeling genomen en er komt voor Amerikanen een negatief reisadvies voor Cuba.

Amerika stelt dat Cuba gerichte, fysieke aanvallen heeft uitgevoerd op zijn diplomaten. Dat zou zijn gebeurd met onhoorbare geluidsgolven. Meer dan twintig ambassademedewerkers en hun familieleden lijden aan klachten als gehoorverlies, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Ook op hotels waar buitenlandse toeristen verblijven zouden dergelijke aanvallen zijn uitgevoerd. Voor zover bekend zijn daar geen Amerikanen door getroffen.

Cuba spreekt de beschuldigingen tegen en zegt de zaak te onderzoeken.

Ontevreden

Met het terugtrekken van de ambassademedewerkers wil Washington de boodschap geven dat het ontevreden is over de aanpak van de akoestische aanvallen. Cubaanse diplomaten in de VS kunnen wel op hun post blijven, hoewel verschillende Congresleden de regering-Trump hebben opgeroepen de Cubanen het land uit te zetten.

Maar het terugtrekken van de Amerikaanse diplomaten uit Havana en het negatieve reisadvies (toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Cuba) zetten druk op de relatie tussen de VS en Cuba, die onder de vorige Amerikaanse regering juist voorzichtig weer tot leven was gewekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl